„Turime paspartinti savo karinės pagalbos – naikintuvų, įskaitant F16, oro gynybos ir amunicijos – pristatymą. Taip pat turėtume padėti Ukrainai apsaugoti Ukrainos grūdų eksporto kelius“, – Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) ministrų susitikimo Latvijoje metu pabrėžė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, Vilniaus NATO viršūnių susitikime pasiektas sutarimas dėl to, kad Ukraina bus NATO narė, tačiau, pasak jo, atsakius į klausimą „ar“, reikia atsakyti ir į klausimą „kada“, todėl rengiantis artėjančiam Vašingtono susitikimui negalima mažinti pagreičio.

„Per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje pavyko priartinti Ukrainą prie NATO. Turime pasinaudoti šia galimybe ir, likus šiek tiek laiko iki Vašingtono viršūnių susitikimo, privalome judėti į priekį maksimaliu greičiu. Kalbant apie ES, didžiausias ilgalaikis saugumas, kurį galime užtikrinti Ukrainai ir mums patiems, yra ES plėtra – tikimės, kad stojimo derybos su Ukraina prasidės šių metų pabaigoje“, – susitikime teigė ministras.

G. Landsbergis taip pat pabrėžė, kad regioninio bendradarbiavimo poreikis stiprėja, ypač gynybos ir saugumo srityje.

„Turime strategiškai planuoti ir užtikrinti, kad Ukraina galėtų laimėti šį karą. Esami iššūkiai tiek Šiaurės ir Baltijos regiono kaimynystėje, tiek pasaulyje reikalauja sutelkto atsako, kuris įmanomas tik išlaikant vienybę ir koordinuojantis pozicijas bei veiksmus tiek regiono, tiek tarptautiniu lygmeniu“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad rugsėjo 6–7 dienomis G. Landsbergis dalyvauja Latvijoje organizuojamame neformaliame Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (NB8) užsienio reikalų ministrų susitikime.

Rygoje ir Cėsyje organizuojamo ministrų susitikimo darbotvarkėje regioninio saugumo ir atsparumo stiprinimo, paramos Ukrainai, glaudesnio NB8 bendradarbiavimo bei kiti regionui svarbūs klausimai.

Šiaurės ir Baltijos šalių aštuonetas (NB8) – neformalus ir neinstitucionalizuotas penkių Šiaurės ir trijų Baltijos valstybių – Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos – bendradarbiavimo formatas.

NB8 šalys rotacijos būdu kiekvienais metais koordinuoja NB8 veiklą, rengia ir globoja tais metais vyksiančius susitikimus. Šiais metais NB8 bendradarbiavimą koordinuoja Latvija, 2022 metais koordinavo Lietuva.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)