Ministro įsitikinimu, Europos Sąjunga (ES) turi imtis veiksmų dėl rusiškų energetinių išteklių importo ribojimo.

„Lietuva neturi jokių raudonų linijų dėl sankcijų. Tai reiškia, kad mes esame pasiruošę diskutuoti apie viską, kas jau yra ant stalo, įskaitant energetiką. Galima pradėti nuo naftos, kadangi tai duoda daugiau pelno Rusijos biudžetui, negu, tarkime, dujos. Taip pat lengviau pakeisti naftos tiekėją“, – antradienį po susitikimo su Nyderlandų užsienio reikalų ministru Wopke Hoekstra kalbėjo G. Landsbergis.

Ministras pažymėjo, kad Lietuva jau daugiau nei dešimtmetį Vakarų Europos valstybėms bandė paaiškinti priklausomybės nuo rusiškų žaliavų keliamas grėsmes.

„Mes jau nuo 2008 m. įspėjome, kadangi mes patys nuolatos buvome Rusijos energetinių išpuolių auka. Už dujas mokėjome aukščiausias kainas Europoje. Mūsų naftos vamzdis staiga „sugedo“, ir jis vis dar taisomas“, – aiškino jis.

Nors G. Landsbergis supranta, kad kai kurioms ES valstybėms gali būti sudėtinga pasistatyti savo suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, tačiau kartu jis pažymėjo, kad Lietuva gali būti laikoma geru pavyzdžiu, kaip šaliai reikėtų siekti energetinės nepriklausomybės.

„Mes pasistatėme savo SGD terminalą. Jis veikia nuo 2014 metų ir labai teisingai yra pavadintas „Independence“. Taigi, tai gali būti pavyzdžiu, kokias pamokas mes išmokome, kokių veiksmų nusprendėme imtis ir kas gali būti padaryta, išsaugant energetinę nepriklausomybę“, – tikino ministras.

Tuo metu antradienį Vilniuje apsilankęs Nyderlandų užsienio reikalų ministras pripažino, kad Vakarų Europa iki šiol buvo per daug priklausoma nuo rusiškų dujų.

„Žvelgiant į praeitį, visiškai akivaizdu, kad turėjome padaryti daugiau, siekiant energetinės nepriklausomybės (...) Negalime pakeisti praeities, bet galime imtis veiksmų dėl ateities ir užtikrinti, kad kuo greičiau taptume energetiškai nepriklausomi“, – tvirtino W. Hoekstra.

ELTA primena, kad, Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą, reaguodamos į Kremliaus agresiją prieš kaimyninę valstybę, Vakarų šalys paskelbė Maskvai griežtas ekonomines sankcijas. Tačiau rusiškų dujų srautai į Europą išlieka aukšti. Rusija Europos Sąjungai tiekia apie 40 proc. visų Bendrijoje suvartojamų dujų, todėl ES valstybės bei JAV vis dažniau svarsto apie alternatyvų rusiškoms dujoms paiešką.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją