Ministro teigimu, Kinija siekia pakeisti Lietuvos ambasados Pekine pavadinimą.

„Labai griežtai noriu pasakyti, kad tai nėra ambasados uždarymas. Diplomatė grįžta konsultacijoms dėl to, kad yra išsiskyrusios nuomonės tarp mūsų ir Kinijos, kokios yra galimybės pakeisti atstovybės pavadinimą.

Kinija siekia, kad Lietuva pakeistų pavadinimą į tokį, koks net nėra numatytas mūsų įstatymuose. Dabar tiksliai nepasakysiu (prašomo pavadinimo), jie tiesiog yra atsiuntę savo pasiūlymą“, – antradienį prie Vyriausybės žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Galime svarstyti įvairius pasiūlymus, bet jie turi būti suderinti su mūsų teise“, – teigė ministras.

Bet koks vienašališkas sprendimas, pasak G. Landsbergio, prieštarauja Vienos konvencijai.

„Dėl to mes paprašėme žmonių grįžti tol, kol vyks konsultacijos ir bus priimti abiem pusėms tinkantys sprendimai“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Jo teigimu, ambasadoje Kinijoje nebeliko nei vieno lietuvio diplomato.

„Neaiškumas sukuria įvairių galimų interpretacijų“, – į klausimą, ar Lietuvos diplomatams galėjo kilti grėsmė Kinijoje, atsakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatai paliko ambasadą Kinijoje: dirbs nuotoliniu būdu

Lietuvos atstovybė Kinijoje laikinai dirbs nuotoliniu būdu, konsultacijoms atšaukiama ambasados laikinoji reikalų patikėtinė Audra Čiapienė, trečiadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Ministerijos teigimu, šiuo metu vyksta diskusijos dėl Lietuvos atstovybės Kinijoje ir Kinijos atstovybės Lietuvoje darbo tvarkos techninių aplinkybių – laukiama, kol Kinija priims sprendimą pratęsti Lietuvos diplomatų akreditacijų Kinijoje galiojimą.

Kadangi pavaduojančio diplomato Pekine nėra, ambasada laikinai tęsia darbą nuotoliniu būdu.

Kaip ir anksčiau, Kinijoje esantiems Lietuvos piliečiams konsulinės paslaugos bus teikiamos nuotoliniu būdu ribota apimtimi.

URM teigia, kad Lietuva pasirengusi ir toliau tęsti diskusijas su Kinija ir atkurti ambasados darbą pilna apimtimi, kai bus pasiektas abiem pusėms tinkantis susitarimas.

Kinija pastaruoju metu reiškė protestus dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, salos atstovybės atidarymo Vilniuje.

Pašlijus šalių santykiams, Kinija rugpjūtį atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje ir pareikalavo, kad Vilnius padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Lapkritį Kinija, reaguodama į Taivaniečių atstovybės atidarymą Vilniuje, pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva – diplomatinėms atstovybėms Vilniuje ir Pekine pradėjo vadovauti žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai, o ne ambasadoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)