Anot jo, šiandieniai pasirinkimai apibrėš šį šimtmetį, kaip XX a. 4-ojo dešimtmečio pasirinkimai apibrėžė praėjusį šimtmetį.

„Ar ir toliau stengsimės patenkinti agresorių, kantriai ir kruopščiai besityčiojantį iš visko, ką ši organizacija brangina? Ar ir vėl leisime jam išvengti atsakomybės už agresiją? Ar ir toliau aukosime žmonių gyvybes ir žemes, klaidinami eskalacijos baimės ir naivių vilčių, kad šį kartą jis bus visiškai patenkintas? “ – pranešime spaudai cituojamas G. Landsbergis.

Kviesdamas pasimokyti iš skaudžių istorijos pamokų, kai neryžtingumas atneša tik dar daugiau karo, G. Landsbergis Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Čekijos vardu tarptautinę bendruomenę ragino prabusti.

„Visų mūsų labui, prabuskime. Jei mums nepavyks, taisyklėmis grįsta tvarka sugrius“, – akcentavo Lietuvos diplomatijos vadovas, pažymėdamas, kad nesustabdytas, Kremlius įžiebs daugiau konfliktų.

„Šis karas turi būti laimėtas ir laimėtas ryžtingai. Tai ne tik Europos karas, tai iššūkis tarptautinei tvarkai, kuri, nors ir netobula, siekia, kad mūsų sienas ir suverenitetą apibrėžtų teisė, o ne karinė galia“, – tvirtino jis.

G. Landsbergis taip pat priminė, kad Lietuva, Latvija ir Estija ne vieną kartą buvo okupuotos to paties agresoriaus, kuriam šiandien priešinasi Ukraina.

„Štai kodėl iš karčios patirties žinome – kad ir kokie žodžiai būtų ištarti, kad ir kokie susitarimai būtų pasirašyti, agresorius nesustos, kol jis nebus sustabdytas“, – sakė ministras.

ELTA primena, kad nuo penktadienio užsienio reikalų ministras G. Landsbergis dalyvauja Jungtinių Tautų aukšto lygio renginiuose Niujorke (JAV), skirtuose toliau telkti tarptautinės bendruomenės paramą Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)