Ministras G. Landsbergis akcentavo, kad ES turi laikytis savo vertybių ir principų. Pasak ministro, ES privalo stiprinti ekonominį atsparumą, mažinti priklausomybę nuo Kinijos prekybos grandinių, ir, sulaukus Europos Komisijos (EK) pasiūlymo, kuo greičiau priimti ES kovos su prievartos veiksmais prieš valstybes nares priemonę (ang. EU anti-coercion instrument).

„Būtina strategiškai vertinti santykius su Kinija. Atskiros valstybių narių santykių su Kinija darbotvarkės nestiprina Europos Sąjungos. Jei veiksime atskirai, ne ES 27 formatu – pralaimėsime daugelyje frontų“, - sakė G. Landsbergis ir pabrėžė, kad lygiaverčio dialogo su Pekinu galimybę Lietuva mato tik 27+1 formatu.

Pasak ministro, ES taip pat turi koordinuoti Kinijos politiką su bendraminčiais Indijos - Ramiojo vandenyno regione ir už jo ribų, taip pat sustiprinti ES ir NATO bendradarbiavimą Kinijos politikos klausimais.

Šiuo metu ES yra pradėtas rengti reglamentas, kuris turėtų suteikti EK įgaliojimus imtis veiksmų situacijose, kai ES valstybės narės susiduria su ekonominė prievarta ir pritaikyti prekybos, investicijų ar kitas politikos priemones prieš tokius neteisėtus ekonominės prievartos veiksmus vykdančią šalį.

Numatoma, kad būsimas reglamentas nurodys specifines aplinkybes, dėl kurių būtų imamasi veiksmų, t. y. ES patiriamos ekonominės prievartos veiksnius, kurie nedera su tarptautine teise. Taip pat reglamentas nurodys galimas atsakomąsias priemones prekybos, investicijų arba kitas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)