„Tai pirmas žingsnis ir sankcijos yra susijusios tik su šiandieniniais įvykiais Irane. Tai teisingas žingsnis, bet nemanau, kad ties tuo turėtume sustoti“, – pirmadienį Liuksemburge prieš ES Užsienio reikalų tarybos susitikimą žurnalistams sakė ministras.

Irano vaidmenį Rusijos kare prieš Ukrainą G. Landsbergis palygino su Baltarusija. Pasak ministro, Europa turi aiškiai priskirti okupantų naudojamos ginkluotės priklausomybę.

„Matoma, kad tiekdamas dronus ir raketas, Iranas tampa Rusijos bendrininku kare. Panašiai kaip ir Baltarusija – jau anksčiau matėme, kad buvo leidžiama naudotis šalies teritorija atakoms (prieš Ukrainą – ELTA). Tokiu pat principu Iranas leidžia savo raketas naudoti kare“, – teigė jis.

„Manau, kad būtent taip turime matyti šią situaciją. Sąjungininkai, remiantys Ukrainą, turi aiškiai įvardyti, kam priklauso tos raketos. Stengsiuosi, kad tai įvyktų greičiau“, – pridūrė ministras.

Apie ES ruošiamas sankcijas Teheranui pirmadienį Liuksemburge kalbėjo ir Vokietijos diplomatijos vadovė Annalena Baerbock. Ministrės teigimu, ketinama įšaldyti sankcionuojamų asmenų turtą ir jiems įvesti kelionių į ES draudimą. Sankcijos, be kita ko, paveiks atskirus Irano vadinamosios dorovės policijos pareigūnus.

Teheranas sukritikavo Europos Sąjungą dėl tokios pozicijos ir pagrasino imtis „atitinkamų atsakomųjų priemonių“ prieš ES. Teigiama, kad Iranas gali nutraukti diplomatinius santykius ir išsiųsti ES ambasadorių.

Irano užsienio reikalų ministras taip pat neigė, kad jo šalis tiekia ginklus Rusijai ir aktyviai dalyvauja kare prieš Ukrainą.

Nors Iranas ir neigia, kad šios šalies dronus kamikadzes Rusija naudoja kare prieš Ukrainą, tačiau tą patvirtino pati Rusija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją