„Turėsime reformuoti Europos Sąjungą, jei norime būti pasirengę priimti visas valstybes nares, su kuriomis deramės. Tai ne tik Ukraina ir Moldova. Yra šalių, kurios stojimo procese dalyvauja jau dešimtmečius“, – duodamas interviu čekų portalui iROZHLAS.cz ir „CNN Prima News“ akcentavo G. Landsbergis.

Anot užsienio reikalų ministro, Rusija nuolat stengiasi didinti savo įtaką ir būtent dėl to minėtos reformos yra reikalingos.

„Rusija ieško žarijų visame pasaulyje, bando jas įpūsti ir sukelti gaisrą, nes jai tai naudinga. Sutinku, kad yra rizika, tačiau, kita vertus, turi būti visiškai aišku, kad kito kelio nei reformos nėra. Tuomet Europa galėtų labai greitai priimti naujas nares“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

G. Landsbergio teigimu, dėl siūlymo ES keisti sprendimų priėmimo tvarką, diskusijų kyla ir Lietuvoje.

„Kalbant apie kvalifikuotą daugumą, manau, kad klausimas šiek tiek per ankstyvas. Lietuvoje esama įvairių nuomonių. Tačiau nenorime, kad ES taptų neveiksminga“, – teigė ministras.

„Būtent tai dabar matome Europos taikos priemonės atveju, kai ši turėtų skirti finansavimą Ukrainai ir jau beveik pusę metų yra užblokuota. Tam nėra jokios realios priežasties“, – pridūrė jis.

G. Landsbergis taip pat pažymėjo, kad nacionaliniuose parlamentuose greitu metu vyks sudėtingos diskusijos dėl veto teisės panaikinimo. Jo teigimu, visų valstybių pritarimo atsisakyti nederėtų.

„Pasitaiko situacijų, kai Lietuva vienintelė balsuoja prieš sankcijų Baltarusijai panaikinimą. Būtent tam mes ir naudojame savo veto teisę. Tai yra tam tikra galia, ir jei jos atsisakysime, mes suteiksime žetonų diktatoriams, o taip, mūsų nuomone, neturėtų atsitikti“, – pabrėžė ministras.

ELTA primena, kad Europos Komisija (EK) praėjusios savaitės trečiadienį rekomendavo pradėti stojimo derybas su Ukraina. Ar įgyvendinti šią rekomendaciją, vienbalsiai turi nuspręsti ES šalys.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas kategoriškai atmetė Europos Komisijos (EK) rekomendaciją pradėti stojimo į ES derybas su Kyjivu. Pasak jo, Ukraina nėra pasirengusi derėtis dėl stojimo ambicijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją