„Sritis, kurioje galėtume suvienodinti sankcijas yra būtent dvigubos paskirties prekės. Tikrai nekyla abejonių, kad prieš Ukrainą naudojami dronai yra gaminti Irane, dabar pasirodo informacija, kad juose naudojamos ir vakarietiškos technologijos“, – prieš Vyriausybės posėdį trečiadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Reiškia, galima atsekti gamintojus, prekių tiekimo grandines ir tokiu būdu bent jau trumpuoju ar vidutiniu laikotarpiu mažinti galimybes tuos dronus gaminti ir tiekti Rusijai“, – teigė ministras.

Jis sakė, kad dėl tolesnių sankcijų šiai Rusijai kovinius dronus ir amuniciją tiekiančiai Artimųjų Rytų šaliai tariasi ES ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pareigūnai. ES sankcijų apimtis yra gerokai siauresnė, pastebi ministras.

„JAV taiko kur kas platesnį sankcijų arsenalą, ES nėra prisijungusi prie JAV sankcijų“, – kalbėjo G. Landsbergis.

ES spalio pabaigoje susitarė dėl sankcijų Irano fiziniams ir juridiniams asmenims, atsakingiems už dronų tiekimą Rusijai.

Sankcijos įsigaliojo spalio 20 d. Bloko šalys nusprendė įšaldyti trijų fizinių ir vieno juridinio asmens turtą. Šiems asmenims taip pat bus taikomas kelionių į ES draudimas.

Rusijos kariuomenė Ukrainoje naudojasi iranietiškus dronus „Shahed 136“ bei „Mohajer-6“ ir taikosi į vietinę energetikos bei civilinę infrastruktūrą. Per tokias atakas visoje šalyje jau žuvo daugybė civilių ir buvo smarkiai sutrikdytas elektros tiekimas.

Be to, Ukrainos žvalgyba pirmadienį paskelbė sužinojusi apie Kremliaus planus įsigyti Irano balistinių raketų „Fateh-110“ ir „Zolfaghar“. Jos būtų gabenamos lėktuvais į Krymą ir laivais į Rusijos uostus Kaspijos jūros pakrantėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją