„Mes labai rimtai diskutuojame apie naujausius sabotažo incidentus prieš kritinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Lietuva yra pasirengusi padėti“, – X platformoje trečiadienio vakarą rašė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad sekmadienį apie 2 val. nakties Suomijos ir Estijos dujų perdavimo tinklų operatoriai „Gasgrid Finland Oy“ ir „Elering“ šalis jungiančiame dujotiekyje „Balticconnector“ užfiksavo slėgio nukritimą.

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto antradienį pareiškė, kad nuotėkis, dėl kurio teko uždaryti per Suomijos įlanką nutiestą 77 km ilgio dujų jungtį, tikriausiai įvyko dėl „išorinio“ veiksnio. Neatmetama, kad prie to galėjo prisidėti Rusija.

Tačiau Vyriausybė įspėjo kol kas nedaryti skubotų išvadų dėl naujausio nuotėkio, nes, pasak valdžios institucijų, mažai tikėtina, kad jį sukėlė sprogmenys.

Tyrimą dėl pažeidimo atliks NATO. Suomijos dujų tinklo operatorė taip pat pradėjo dujotiekio patikrą ir matavimus, siekiant nustatyti žalos vietą ir mastą.

„Balticconnector“ yra vienintelis dujų importo į Suomiją kanalas, išskyrus SGD, nes 2022 metų gegužę, Maskvai įsiveržus į Ukrainą, importas iš Rusijos buvo sustabdytas.

Uždarius „Balticconnector“ dujų tiekimas Baltijos šalyse ir Suomijoje yra stabilus, poreikį užtikrina Klaipėdos SGD terminalas, bendras Lietuvos–Lenkijos dujotiekis GIPL, Inčiukalnio gamtinių dujų saugykla bei SGD terminalas Suomijoje.

Reaguodamas į incidentą energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį pranešė, kad Lietuvos energetikos infrastruktūra yra saugi, tačiau šalies tarnybos sustiprino strategiškai svarbių objektų apsaugą.

Praėjusiais metais, tvyrant geopolitinei įtampai ir Maskvai sumažinus dujų tiekimą Europai, Baltijos jūroje įvyko keletas povandeninių sprogimų, per kuriuos trūko trys dujotiekiai, kuriais gamtinės dujos iš Rusijos buvo tiekiamos į Vakarų Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją