„Nesu tikras, ar įmanomas bendras europinis sutarimas, bet mes kaip Lietuva esame pasirengę jungtis prie tų koalicijų, kurios ryžtingai sieks Ukrainos pergalės“, – žurnalistams teigė į Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų tarybą Briuselyje atvykęs G. Landsbergis.

„Labai tikiuosi, kad šiame ir būsimuose užsienio reikalų ministrų susitikimuose ne aiškinsimės, ko nepavyko padaryti Ukrainos pergalės labui, bet planuosime konkrečias priemones, ką privalome padaryti nedelsdami“, – sakė jis, pabrėždamas lūkestį, kad Briuselyje bus sutarta ir dėl Ukrainos narystės ES derybų pradžios datos.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat pažymėjo, kad dėl Ukrainos pergalės yra daroma per mažai.

„Ukraina turi laimėti karą. Turime tai pasiekti. Kol kas pagrindo pasididžiavimui dar nėra, nes tikslo dar nepasiekėme. (...) Pritariu sakantiems, kad Rusiją galima išsekinti. Tai įmanoma, bet ne tokiomis priemonėmis, kokias teikiame Ukrainai“, – akcentavo G. Landsbergis.

ELTA primena, kad tarptautinėje erdvėje netyla diskusijos apie Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pareiškimus. Jis teigė neatmetantis galimybės siųsti Prancūzijos sausumos pajėgas į Ukrainą.

Šalies vadovo teigimu, nėra nesvarstytinų klausimų, siekiant garantuoti, kad Rusija nepasiektų pergalės Ukrainoje. E. Macronas tvirtino, kad kiekviena šalis ateityje galėtų priimti savarankiškus sprendimus dėl karių dislokavimo.

Visgi NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas patikino, kad Aljansas siųsti karių į Ukrainą neketina.

Kaip teigė Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, kol kas yra kalbama tik apie mokomąsias misijas. Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Kęstutis Budrys patvirtino, kad tai vienas iš galimų modelių.

Pirmadienį prasidedančioje ES Užsienio reikalų taryboje Briuselyje ketinama aptarti Rusijos karą prieš Ukrainą, diskutuoti apie Baltarusiją ir padėtį Artimuosiuose Rytuose. Taip pat numatoma neformali ministrų diskusija su JAV Valstybės sekretoriumi Anthony Blinkenu.

Antradienį G. Landsbergis planuoja dalyvauti Europos Parlamento (EP) Užsienio reikalų komiteto rengiamoje diskusijoje su EP nariais apie būsimą Bendrijos plėtrą – politikas ketina akcentuoti būtinybę kuo greičiau pradėti narystės derybas su Ukraina ir Moldova.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją