„Tai yra papildomas nesaugumo faktorius mūsų regione, tai kuria nestabilumą, tai mažina saugumo situaciją ir į tai turi būti kreipiamas realus, teisingas dėmesys“, – pirmadienį LRT televizijai sakė G. Landsbergis.

„Ir visi argumentai, kurie mums yra viešai sakomi: kad Vakarų žvalgybos turi akis tiek Baltarusijoje, tiek Rusijoje, kad mato visus judėjimus, kad būkit ramūs, čia niekas staiga neatsitiks – „Wagner“ judėjimas parodo, kad staiga dalykai atsitinka“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat kelia klausimą, kiek Rusija ir Baltarusija apskritai gali sukontroliuoti „Wagner“ samdinius.

„Tai yra dvi nestabilios valstybės, kurios sunku pasakyti, kiek kontroliuoja tas privačias kariuomenes ir ką jos gali iškrėsti. Ir mes turime labai aiškiai formuluoti pirmą žinią: tai yra nesaugumo faktorius ir antras dalykas – mums reikalinga būti tam pasiruošus“, – pabrėžė jis.

Todėl G. Landsbergis akcentuoja, kad reikia bijoti ne „Wagner“ samdinių dislokavimo Baltarusijoje, o ruoštis galimoms grėsmėms ir stiprinti karinius pajėgumus.

„Manau, kad krūpčioti tikrai nereikia, instrumentų pasirengti tikrai turime tiek patys, tiek ir su partnerių pagalba. Bet tiek, kiek priklauso nuo diplomatijos, aš manau, mes turime labai aiškiai formuluoti žinią, kad mes nebijome, bet mes turime būti pasiruošę“, – teigė G. Landsbergis.

„Pasakyti, kad šiandieną jau esame padarę visus namų darbus, tikrai negalime. Turime rimtai žiūrėti į tai, kas vyksta kitoje sienos pusėje, ir toliau stiprinti mūsų pajėgumus“, – taip pat pažymėjo ministras.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją.

Kaip teigia kai kurie Lietuvos politikai, tai neigiamai keičia saugumo situaciją regione.

Šiuo metu į Baltarusiją atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su šalies armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų.

Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)