Rugsėjo pradžioje Rumunijos Gynybos ministerija savo teritorijoje prie Ukrainos sienos pranešė aptikusi bepiločio orlaivio, „panašaus į tuos, kuriuos naudoja Rusijos armija“, fragmentų.

Šalis taip pat pranešė sustiprinanti „stebėjimo ir oro erdvės saugumo stiprinimo priemones“ po pasikartojančių Rusijos atakų Dunojaus uostuose.

Antradienį žurnalistų kalbintas G. Landsbergis tikino, jog į tokius incidentus dera reaguoti rimtai

„Manyčiau, kad visos Rytų flango valstybės mato save Rumunijos vietoje ir įsivaizduoja, kokia būtų žmonių reakcija ir kokia būtų politikų reakcija, ir, aišku, žiūri į tai su gan dideliu nerimu.

Rusija tikrai nesibaimina eskaluoti, atakos vyksta prie pat NATO sienos. Ir mes suprantame, kad esam, galbūt, šiandien iki galo ir nepasiruošę tokiai eskalacijai. Tai mano raginimas tik toks, kad į tai turi būti žiūrima rimtai, tai negali būti taip pašluojama po kilimu, maždaug, kad, ai, atsitiko dar vienas incidentas, ir valstybės turi būti tokiems incidentams pasiruošusios“, – komentavo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Tokie incidentai, pasak jo, reikalauja konkrečių sprendimų.

„Suprantame, kad atėjome į naują istorinį laikotarpį ir jis reikalauja ne tik politikų laikysenos, bet ir konkrečių sprendimų, kaip, pavyzdžiui, papildomos oro gynybos. Ir jos reikia, aišku, pirmiausia – mes matom – Rumunijoje, tai yra suprantama, bet, o kas galėtų atmesti, kad panašūs incidentai gali būti ir mūsų kraštuose, ir tam būtent su oro gynyba mes turime būti pasiruošę – tokius incidentus eliminuoti, jiems neištikus jau ant mūsų žemės“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Reaguodama į incidentą, Rumunija išreiškė protestą dėl Rumunijos oro erdvės pažeidimo, taip pat griežtai paprašė Rusijos pusės nutraukti veiksmus, nukreiptus prieš Ukrainos gyventojus ir infrastruktūrą, įskaitant tuos, kurie keltų bet kokią grėsmę Rumunijos piliečių saugumui regione.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas praėjusią savaitę teigė, kad NATO neturi jokių duomenų, įrodančių, jog Rumunijos teritorijoje rastos rusų paleisto drono nuolaužos ten atsirado dėl tyčinės Maskvos atakos prieš šią NATO narę.

Drono likučiai Rumunijoje buvo rasti negyvenamoje miškingoje vietovėje netoli Plauru kaimo, tiesiai priešais Ukrainos Izmailo uostą. Pasak Rumunijos gynybos ministerijos, įtariama, kad tai buvo šnipinėjimo dronas be sprogstamojo užtaiso. Spėjama, kad jame užsiliepsnojo buvę degalai.

Praėjusių metų rudenį Lenkijos pasienyje su Ukraina raketa pataikė į Lenkijos Pševoduvo kaimą, esantį už 6 kilometrų nuo Ukrainos sienos. Žuvo du žmonės. Tiek Lenkijos vadovybė, tiek NATO teigia, kad raketos smūgis nebuvo tyčinė ataka, ankstyva analizė rodo, jog tai buvo pasiklydusi Ukrainos oro gynybos raketa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją