„Nepritariame principui, kad Rusija yra grąžinama prie stalo. Norime priminti, kad praeitais metais Rusijos užsienio reikalų ministras nebuvo pakviestas į Lenkiją. Šiais metais jis kvietimą gavo ir ketina atvykti su visa savo propagandine komanda“, – antradienį dalyvaudamas NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad nemato galimybės „ieškoti bendrų sąlyčio taškų“ su valstybe, kuri yra ideologiškai nusiteikusi sugriauti Europos saugumą. Pasak jo, negalima grįžti prie įprastų susitikimų.

„Tiek laiko kalbėję apie teisingumo paieškas, specialųjį tribunolą, teismus, kurie turi vykti, negalime grįžti prie įprastų posėdžių, susitikimų, įprastų kalbų. (...) Tokia pati pozicija ir kitų Baltijos šalių ministrų“, – sakė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai antradienį pareiškė nedalyvausiantys 30-ajame ESBO ministrų tarybos posėdyje, kuris trečiadienį vyks Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjė.

Bendrame Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrų pareiškime apgailestaujama, kad ESBO posėdyje buvo leista dalyvauti Rusijos užsienio reikalų ministrui S. Lavrovui, kuris atstovauja šaliai agresorei, užpuolusiai kitą Europos šalį. Ministrai pažymėjo, kad tai tik suteiks Rusijai „dar vieną progą propagandai skleisti“.

Taip pat ministrai atkreipė dėmesį į tai, kad Rusija ne tik savo veiksmais Ukrainoje pažeidžia tarptautinę teisę bei pačios ESBO principus, bet ir užsiima obstrukcija organizacijos viduje – pirmiausia blokuojant bet kokį ESBO buvimą ir veiklą Ukrainoje, taip pat „dėl visiškai išgalvotų priežasčių“ blokuojant Estijos pirmininkavimą organizacijai 2024 metais ir „konstruktyvius sprendimus, kaip išlaikyti organizaciją gyvą ir veikiančią“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)