„Tai taip pat yra politinė žinutė – žinutė iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Kad mes jaučiame prie mūsų artėjantį karą. Mes suprantame, kad Rusija nebus sustabdyta Ukrainoje, ji žengs toliau. Ir tada sekančios bus Baltijos šalys“, – žurnalistams Briuselyje, prieš Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos posėdį, teigė G. Landsbergis.

„Tai nėra nepasitikėjimas, tai, tiesą pasakius, pasiruošiamas tam, kas gali atsitikti. Ir tikimės, kad tai nusiųs pakankamą žinią mūsų draugams ir partneriams Europoje, NATO, kad tai reikia vertinti rimtai“, – pridūrė jis.

G. Landsbergis pabrėžė, kad visos regiono valstybės sutaria, kad laikas pasirengimui priešintis galimai agresijai – labai ribotas.

„Jeigu Rusija nebus sustabdyta, mes būsime tie, kurie toliau turės ją stabdyti“, – akcentavo politikas.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad „niekas neturi tvarkaraščio, Rusijos beprotystei numatyti“. G. Landsbergio teigimu, tai, kada Rusija gali vėl pulti, daugiausiai priklauso nuo Ukrainos sėkmės kare prieš Rusiją.

„Visų pirma – Ukrainos sėkmė ir Ukrainos pergalė. Jei jiems sekasi, jie laimi mums laiko. Ukraina laimi mums laiko savo krauju, savo gyvybėmis, su viskuo, ką tik turi. Ir kiek jie dar mums šio laiko gali laimėti, mes nežinome“, – sakė ministras.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai penktadienį pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo stiprinimo vystant kontrmobilumo priemones prie rytinės NATO sienos.

Susitikimo Rygoje metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai taip pat sutarė tęsti bendrą didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemų HIMARS pajėgumų kūrimą.

Kalbas apie Ukrainos pralaimėjimo pasekmes vadina priešnuodžiu Vakarų nuovargiui

Užsienio reikalų ministras sako, kad vis garsiau girdimos kalbos apie galimas pasekmes Europai, jeigu Ukraina pralaimėtų karą prieš Rusiją, yra efektyvus priešnuodis Vakarų nuovargiui remiant Kyjivą.

„Džiaugiuosi matydamas, kad, priešingai, šį sausio mėnesį vis dažniau kalbama apie Ukrainos pralaimėjimo pasekmes. Tai puikus priešnuodis nuo nuovargio. Nes viskas yra juoda ir balta. Jei Ukraina nenugalės, jei Putinas laimės šį karą, tuomet mums visiems gresia pavojus“, – interviu prancūzų leidiniui „Les Echos“ teigė G. Landsbergis, klausiamas, ar jaučia stiprėjantį Vakarų nuovargį, kalbant apie paramą Ukrainai.

Jis taip pat pasidžiaugė pastaruoju metu gerokai sparčiau įsibėgėjančiomis diskusijomis dėl įšaldyto Rusijos turto panaudojimo Ukrainos reikmėms.

„Pastaruoju metu viskas paspartėjo. Šis klausimas įtrauktas į Vašingtono ir Briuselio darbotvarkę. Apie tai daug kalbėta ir Davose. Esu daug optimistiškesnis nei vos prieš du mėnesius. Europos Komisija, turinti labai kompetentingą teisės departamentą, gali pasiūlyti mechanizmą, kurį išnagrinėtų valstybės narės. Būtų labai prasminga judėti pirmyn kartu su visu G7“, – komentavo jis.

Europos Komisijos duomenimis, ES yra įšaldyta daugiau kaip 200 mlrd. eurų vertės Rusijos turto, kurio didžioji dalis laikoma Belgijoje ir kurį tvarko kliringo bendrovė „Euroclear“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenkis ragino įšaldytą Rusijos turtą panaudoti Ukrainai atstatyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)