Taip jis paaiškino savo pareiškimus po šeštadienį vykusio susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda – tuomet politikas tikino Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) vykdęs antikorupcinę politiką ir susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“.

„Mūsų politikoje, deja, vis dar nėra išgyvendintas nedeklaruotas lobizmas. Nors yra veikiantis įstatymas, kai kurie politikai nuoširdžiai deklaruoja savo susitikimus, o kai kurie išvis jų neskelbia. Žinome, kad politikams yra siunčiami klausimai, kuriuos jie turi užduoti viešuosius pirkimus organizuojančioms įstaigoms. Nereikia stebėtis – tokia yra realybė“, – pirmadienį LRT radijui sakė A. Anušauskas.

„Bet būtent tokiai realybei krašto apsaugos sistema atsispyrė“, – pridūrė jis.

Arvydas Anušauskas

A. Anušauskas pakartojo, kad pradėjęs savo kaip ministro darbą KAM jis ėmėsi aiškios antikorupcinės darbotvarkės. Anot jo, buvo atvejų, kai ministerijos darbuotojai pranešdavo apie įtartinus mėginimus daryti įtaką ar kištis į viešuosius pirkimus.

„Krašto apsauga per metus sudaro tūkstančius sandorių. Tai buvo vienetiniai atvejai. Bet kokiu atveju, manau, kad mes elgėmės principingai ir iki jokių sandorių reikalai nenueidavo“, – kalbėjo A. Anušauskas.

„Darbuotojai mus informuodavo ir, žinoma, antrų mėginimų nebūdavo“, – pridūrė jis.

Visgi, ministras pripažino, kad KAM konsultuodavosi su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir teiraudavosi rekomendacijų, kaip reikėtų elgtis susidūrus su minėtomis situacijomis.

„Galėčiau tik patvirtinti – taip, mums tekdavo kalbėtis su STT, teirautis rekomendacijų. Tačiau galiu pasakyti vieną – bet koks pavienių politikų kišimasis į jau vykstančius viešuosius pirkimus visada sukelia įvairių minčių“, – aiškino Vyriausybės narys.

ELTA primena, kad žinia apie netikėtą ministro atsistatydinimą pasirodė penktadienį. A. Anušauskui nei patvirtinant, nei paneigiant socialiniuose tinkluose pasklidusių kalbų apie atsistatydinimą, Vyriausybės spaudos tarnyba penktadienio vakarą išplatino pranešimą, kuriame nurodyta, jog premjerė gavo A. Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.


Visgi, papildomų klausimų kilo dar ir po to, kai A. Anušauskas pareiškė susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Tokias ministro užuominas prezidentas įvertino kaip labai rimtas. Į minėtus A. Anušausko pareiškimus suskubo reaguoti ir parlamento opozicija. Seimo mažumai priklausančios partijos šeštadienį pareiškė, kad nebedalyvaus premjerės pirmadienį organizuojamame susitikime, kuriame bus svarstomas lėšų gynybai klausimas.

Dėl tų pačių A. Anušausko užuominų partija „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą.

STT savo ruožtu pranešė, kad šiuo metu ikiteisminių tyrimų, susijusių su KAM, nėra pradėjusi. Visgi, tarnyba patvirtino iš ministerijos sulaukusi informacijos apie Seimo narį, parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narį Raimundą Lopatą. Pastarasis tvirtino, kad nėra aišku, ar STT analizuojami duomenys susiję su juo pačiu, ar su galima korupcija pačioje KAM.

Landsbergis apie A. Anušausko pasitraukimą: neverta ieškoti vienos priežasties


Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigia, kad neverta ieškoti vienos krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasitraukimo priežasties. Politikas pažymi, kad diskusijos dėl ministro ateities poste vyko jau kurį laiką.

„Galbūt neverta ieškoti kažkokios vienos priežasties, nutikusios dabar. Tiesiog premjerė savo konstitucinių teisių, pareigų ir atsakomybių rėmuose priėmė tokį sprendimą. Kada jį priėmė? Matyt tada, kai jai atrodė tinkamiausia“, – žurnalistams sakė konservatorių lyderis.

Pasak G. Landsbergio, diskusijos dėl poreikio keisti krašto apsaugos ministrą vyko jau kurį laiką.

„Diskusijos vyko jau kurį laiką. Buvo ieškoma galbūt geriausio būdo, kaip tai padaryti. O jau premjerė kaip pat priėmė sprendimą, taip priėmė“, – sakė politikas.

„Savu laiku, premjerei priimant sprendimą, buvo informuota ir artimiausia politinė komanda“, – akcentavo jis.

Visgi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas apgailestavo, kad ministrės pirmininkės sprendimas ne laiku nutekėjo į viešumą.

„Sprendimas neturėjo būti taip atsiradęs viešoje erdvėje. Apmaudu, kad taip atsitiko. Premjerė patikslino, paaiškino taip greitai, kaip galėjo visuomenei, kad nekiltų jokių insinuacijų“, – akcentavo jis.

Anušausko užuominos dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų – nustebino

G. Landsbergis taip pat teigia, kad jį nustebino A. Anušausko užuominos apie galimus neskaidrumo atvejus krašto apsaugos viešųjų pirkimų sistemoje.

„Gal nustebau, tiesą sakant. Nes manęs nebuvo pasiekusi tokia informacija. Gal yra dalykų, dėl kurių nebuvome informuoti. Gal ir neturėjome būti informuoti. Specialiųjų tyrimų tarnyba kaip ir paneigė apie kokią nors jai turimą informaciją“, – sakė G. Landsbergis.

„Sunku pasakyti, gal nuslydo nuo liežuvio. Nežinau, kaip pasakyti kitaip“, – svarstė jis.

Politikas teigia kol kas žinantis tik viešai pristatytą informaciją.

„Žinau tik ministro pareiškimą ir STT paneigimą. Tai visada galime įnešti sveiką dozę politikos į tokius pareiškimus. Aš gal neskubėčiau toli siekiančių apibendrinimų čia daryti. Jeigu yra kokios nors informacijos, tai ji turi būti paviešinta, bent jau supažindinti žmonės turi būti“, – teigė G. Landsbergis.

„Nežinau, man skambėjo kaip tiesiog toks ministro sau keltų tikslų apibendrinimas. (...) Gal kažkokių didelių darbų šioje srityje tiesiog nebuvome pastebėję“, – pridūrė jis.

Landsbergis viliasi, kad paskyrus naują ministrą opozicija grįš prie diskusijos dėl gynybos finansavimo


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikisi, kad paskyrus naująjį krašto apsaugos ministrą opozicija toliau tęs diskusijas dėl finansavimo gynybai, o pats ministras aktyviau dalyvaus diskusijoje dėl krašto gynybos.

„Noriu tikėti, kad su nauja lyderyste ir, tiesą sakant, su šiek tiek didesniu ir Karšto apsaugos ministerijos įsitraukimu (...) tos diskusijos tęsis“, – pirmadienį prieš Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimą Briuselyje žurnalistams komentavo Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

Ministro teigimu, dabar svarbiausia, kad premjerė neatidėliodama paskelbtų būsimo krašto apsaugos ministro ar ministrės pavardę.

„Gal šiek tiek ir suprantama, kad suteikta galimybė dabar Vyriausybei pasiskirt naują ministrą, susitvarkyti tą klausimą ir tada tęsti darbus. Ir tada iš naujo pasikviesti diskusijai (...) Nes ši diskusija yra egzistencinė. Aš noriu tikėti atsakingumu visų politikoje veikiančių partijų ir lyderių, kad visi suprantame, kad tas pavojus yra realus ir tikras ir tų sprendimų reikia dabar“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Pirmadienį koalicinė taryba aptars situaciją dėl pasitraukiančio ministro A. Anušausko

Laisvės partijai siūlant šaukti koalicinės tarybos posėdį, valdančiosios daugumos atstovai pirmadienio vakarą susitiks aptarti situaciją dėl pasitraukiančio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen darbotvarkėje numatyta, jog pirmadienio vakarą jos kabinete rinksis koalicinė taryba.

Apie tai, kad norėtų susitikti su kolegomis ir aptarti pokyčius Ministrų kabinete Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pranešė sekmadienį.

„Koalicijos atsakomybė yra bendra. Ji gali grąžinti šiuo metu galimai prarandamą pasitikėjimą Vyriausybės ir Seimo sprendimais nacionalinio saugumo srityje, o juk pasitikėjimas yra svarbus šalies saugumo aspektas“, – „Facebook“ paskyroje rašė A. Armonaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)