„Yra ir daugiau Rusijoje, Kremliuje dirbančių žmonių, kurie galbūt taip pat mąsto. Aš nepolemizuosiu, yra institucijos, jos dirba savo darbą, vertina ir priima sprendimus“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė G. Landsbergis.

Antradienį išplatintame laiške M. Drobiazko kritikavo siūlymus panaikinti jai išimties tvarka suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę. Šią iniciatyvą ji pavadino „raganų medžiokle“.

„Aš nedalyvauju „propagandiniame“ veiksme, kaip jį pavadino vienas asmuo. Kartu su savo vyru, ledo partneriu ir nesavanaudišku Lietuvos patriotu Povilu (Vanagu – ELTA), nešam kultūros ir gėrio šviesą, kiek tik galim, aš ir jis“, – išplatintame laiške teigė M. Drobiazko.M. Drobiazko nurodė nutarusi pasikreipti į Pilietybės reikalų komisiją, tikėdama, kad ji ir veikiantys komisijoje nori matyti „Lietuvą kaip visais atžvilgiais laisvą, apsišvietusią, išsivysčiusią šalį, kurioje laikomasi įstatymų ir kurios piliečiams užtikrinama laisvė turėti savo požiūrį ir elgtis pagal savo sąžinę (...)“.

„Meilės Lietuvai patentas priklauso Lietuvos žmonėms, bet jis nepriklauso jokiai politinei partijai, judėjimui ar asmeniškai jokiam lietuviui. Kiekvienas myli savo šalį taip, kaip mano esant teisinga. Ir jei šios meilės vektoriai nesutampa, tai nereiškia, kad vienas vektorius yra absoliučiai teisingas, o kitas – absoliučiai neteisingas. Tai ir yra laisvos visuomenės ir laisvos šalies, kokia, noriu tikėti, yra Lietuva, grožis. Tačiau, man atrodo, šiandien ne visi tai supranta ir priima”, – rašė M. Drobiazko.

ELTA primena, kad Seimo nariai inicijavo Lietuvos pilietybės panaikinimą M. Drobiazko ir dėl to kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją (VRM). Pastaroji, įvertinusi kompetentingų institucijų išvadas, savo ruožtu kreipėsi į šalies vadovą, prašant priimti sprendimą dėl išimties tvarka ledo šokėjai suteiktos pilietybės.

Kreipimesi pažymėta, kad M. Drobiazko bendradarbiauja su Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka, dalyvauja jos organizuojamuose šokių ant ledo pasirodymuose. VRM taip pat pažymi, kad renginiai, kuriuose dalyvauja M. Drobiazko, prisideda prie Rusijos, kaip didžios šalies, rengiančios išskirtinius pasaulyje renginius, įvaizdžio formavimo, tokiu būdu padeda plėtoti Rusijos Federacijos režimo naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ ir stiprinti Rusijos Federacijos režimo galias.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.

Šokių ant ledo porai M. Drobiazko ir P. Vanagui pasirodžius Sočyje, prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo išbraukė ledo čiuožėjų porą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą.

Pilietybės komisijos posėdį dėl ledo šokėjos Lietuvos Respublikos pilietybės naikinimo planuojama rengti rugsėjo 14 d.