Prezidento G. Nausėdos ir ministro G. Landsbergio nesutarimai dėl Lietuvos diplomatinių atstovų paskyrimų tęsiasi jau kurį laiką.

Kiek anksčiau prezidentūra nurodė, jog sausio 11 dieną Užsienio reikalų ministerijai pateikė savo pastabas dėl 2024 metų rotacijos diplomatinėse atstovybėse.

Tačiau G. Landsbergis paneigė, jog sulaukė kokių nors pastabų, kurias būtų verta svarstyti.

„Ne, formaliai nieko neįvykę, jokių diskusijų, kurias būtų galima traktuoti kaip kažkokias pastabas ar ne pastabas. Su prezidentu paskutiniai pokalbiai yra įvykę spalio mėnesį ir kol kas daugiau nieko, ką būtų verta svarstyti, nėra buvę“, – anksčiau šią savaitę žurnalistams komentavo ministras.

G. Nausėda pasvarstė, jog Užsienio reikalų ministerijoje – betvarkė, dėl to ministro esą ir nepasiekė pastabos.

„Man tikrai sunku komentuoti. Galbūt tiesiog yra tokia betvarkė ministerijoje, kad viceministras neparodo dokumento, kurį gavo prezidentūroje ir neparodo tų pavardžių ministrui, gal ministras per ilgai atostogavo“, – žurnalistams Briuselyje komentavo šalies vadovas.

Į šį pasisakymą sureagavo ministro komanda. Pasak G. Landsbergio atstovės spaudai, trečiadienį turėtų įvykti šalies vadovo ir G. Landsbergio susitikimas – bus bandoma išspręsti klausimą dėl ambasadorių paskyrimų.

„Nenorėtume komentuoti tvarkos Prezidento kanceliarijoje, bet gal prezidentas nežinojo, kad ministro iniciatyva, trečiadienį jau suplanuotas jo ir ministro susitikimas.

Ministras pasirengęs pateikti kompleksinius, tvarius ir visaapimančius sprendimų dėl Lietuvos diplomatinio korpuso paskyrimų bei tikimės, kad toks sutarimas bus atrastas“, – Delfi nurodė P. Levickytė.

Nesutaria dėl galių skyrimo procese


Kiek anksčiau prezidentas tikino, kad ambasadorių skyrimo procese nebus tik notaras. Savo ruožtu G. Landsbergis aiškino, jog pavardes prezidentui teikia ministerija, nuo to esą ir reikėtų atsispirti siekiant, kad vyktų ambasadorių paskyrimai.

Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos nesutarimai dėl ambasadorių ir jų skyrimo tęsiasi jau kurį laiką: ministerija kaltina prezidentūrą, kad ši vilkina paskyrimus, savo ruožtu prezidentūra aiškina, kad kandidatai į diplomatines atstovybes atrenkami netinkamai.

Skelbiama, kad šiuo metu ieškoma trylikos kandidatų į ambasadorius įvairiose Lietuvos atstovybėse.

Pagal Konstituciją, diplomatinius atstovus užsienio valstybėse ir prie tarptautinių organizacijų Vyriausybės teikimu skiria ir atšaukia prezidentas.

Tiesa, prieš tai vyksta derinimo procedūros, kuriose dalyvauja užsienio reikalų ministras, prezidentas ir Seimo URK. Apie tai plačiau skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)