„Išgirdome Rusijos grasinimus Lietuvai, įgyvendinančiai Europos sankcijas pasienyje su Kaliningradu. Tai toli gražu ne pirmi tokie grasinimai, turime juos vertinti ir būti pasirengę“, – lankydamasi Lietuvai priskirtos Vokietijos brigados štabo inauguracijoje Rukloje, Jonavos rajone, sakė Ch. Lambrecht.

Vokietijos ministrė turėjo omenyje sugriežtėjusią Rusijos retoriką Lietuvos atžvilgiu, šiai pradėjus riboti dėl invazijos Ukrainoje sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą.

Pasak jos, Rusijos valdžia elgiasi be skrupulų, tad toliau reikia didinti bendras pastangas užtikrinti saugumą.

„Brutalus Rusijos agresijos karas Ukrainoje pereina į vis naujas brutalumo ir neskrupulingumo dimensijas. Neteisėtais ir nedemokratiškais pseudoreferendumais V. Putinas bando sukurti faktus. Rusijos grasinimai branduoliniu ginklu rodo, kad Rusijos valdžia neturi jokių skrupulų“, – teigė Ch. Lambrecht.

„Faktas, kad Ukrainai teiksime paramą ir tokioje situacijoje, ir būtent tokioje situacijoje, kartu su savo draugais NATO ir Europos Sąjungoje“, – kalbėjo Vokietijos gynybos ministrė.

Praėjusį savaitgalį ji lankėsi Ukrainoje ir šios šalies gynybos ministrui Oleksijui Reznikovui teigė pažadėjusi „ženklią tolesnę paramą tiekiant ginklus“.

„Faktas yra ir tai, kad mes, NATO, turime dėti dar daugiau pastangų mūsų bendro saugumo labui, nes nežinome, kiek toli sieks V. Putino didybės manija“, – sakė Ch. Lambrecht.

Inauguravo brigados elementą

Vokietijos ir Lietuvos gynybos ministrai šeštadienį Rukloje inauguravo Lietuvai priskirtos brigados valdymo elementą ir stebėjo pirmąsias šio vieneto pratybas. Jose Vokietijos kariai pasirodė kartu su Lietuvos kariuomenės Karaliaus Mindaugo husarų batalionu.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas dėkojo Vokietijai už buvimą Lietuvoje ginant Aljanso principus ir žmonių saugumą.

„Jūs jau esate čia kelias savaites, tačiau karine ir politine prasme tai pirmas svarus žingsnis įgyvendinant NATO sprendimus ir stiprinant saugumą mūsų regione, Lietuvoje. Man labai džiugu jau šiandien su ministre deklaruoti, kad priešakinis vadovavimo elementas yra pilnai integruotas ir pasiekęs operacinį pajėgumą“, – teigė A. Anušauskas.

„Lietuvos saugumas yra Vokietijos saugumas, šiandien dar kartą patvirtinome mūsų bendro saugumo pažadą. Jį šiandien dar kartą sustipriname savo veiksmais. Inauguruojame priešakinį vadovavimo elementą Lietuvoje. Labai tuo džiaugiuosi“, – sakė Ch. Lambrecht.

Anot jos, priešakinio vadovavimo elementas – tai 41-osios Vokietijos tankų brigados išorinis variklis.

„Brigados, kuri visada pasirengusi ginti mūsų draugus lietuvius“, – teigė Ch. Lambrecht.

„Šiuo išoriniu varikliu mes pastūmėsime į priekį Vokietijos integravimą į bendrus planus, pastūmėsime bendras pratybas, tokias kaip šiandien vyksiančios. Bendram saugumui suteiksime daugiau galios ir didesnį greitį. Ta galia didelė ir šiandien“, – kalbėjo gynybos ministrė.

Dislokavo prieš mėnesį

Brigados valdymo elementas Lietuvoje buvo dislokuotas rugsėjo pradžioje, pratybos rengiamos vienetui pasiekus pilną operacinį pajėgumą.

Šią savaitę į Lietuvą su savo karine technika atvyko pėstininkų bataliono kariai.

250 karių dalyvaus pratybose, kurios truks iki spalio vidurio.

Šalys sutarė dėl brigados priskyrimo ir dislokavimo Lietuvoje birželį, rytinėms Aljanso šalims nerimaujant dėl saugumo po Rusijos invazijos Ukrainoje.

Vokietija nuo 2017 metų taip pat vadovauja Lietuvoje dislokuotam tarptautiniam NATO batalionui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)