Kaip teigiama partijos rašte prezidentui, kurį pasirašė politinės jėgos vadovas Artūras Paulauskas, destruktyvi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) deleguoto ministro G. Landsbergio politika „ne tik kelia nuolatinį chaosą, bet ir padarė žalos, kuriai atitaisyti prireiks ne vieno dešimtmečio“.

„Prieš kelerius metus, deklaruodamas vertybinę politiką, G. Landsbergis vienasmeniškai de facto atidarė Taivano ambasadą Vilniuje. Kinija tai įvertino kaip Lietuvos ir Kinijos 1992 m. pasirašyto susitarimo dėl „Vienos Kinijos politikos“ pažeidimą ir de facto paskelbė Lietuvai politinę ir ekonominę blokadą“, – nurodo „Laisvė ir teisingumas“.

Partija atkreipia dėmesį, kad situaciją aštrina ir pastarųjų dienų įvykiai, kai G. Landsbergis nesusitiko su šalyje viešinčiu Taivano užsienio reikalų ministru Josephu Wu. Tai „Laisvė ir teisingumas“ laiko provokacija.

„Naujausias Užsienio reikalų ministro G. Landsbergio akibrokštas (...) vertintinas kaip provokacija, kuri dar kartą parodo, kad Lietuva neturi jokios strateginės užsienio politikos vizijos, o per pastaruosius metus partnerių akyse visiškai praranda stabilios ir solidžios valstybės įvaizdį“, – teigiama prezidentui adresuotame rašte.

„Tokie URM ministro G. Landsbergio veiksmai visų pirma ne tik kompromituoja Lietuvos užsienio politiką: pirmą kartą per mūsų šalies istoriją URM ministras oficialiai atsisako susitikti su į Lietuvą atvykusiu užsienio reikalų ministru. Kompromituojama ir pati Lietuvos politinė sistema: LR Konstitucija numato, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką“, – nurodoma kreipimesi.

Todėl „Laisvė ir teisingumas“ ragina prezidentą spręsti susiklosčiusią situaciją.

„Net neabejojame, kad atsakomybę už susidariusią situaciją turi prisiimti ir LR Prezidentas Gitanas Nausėda, paskyręs G.Landsbergį į Užsienio reikalų ministro pareigas. Tikimės, kad Prezidentui užteks valios pareikalauti URM ministro G. Landsbergio atsistatydinimo“, – rašoma prezidentui adresuotame rašte.

ELTA primena, kad ketvirtadienį ir penktadienį Lietuvoje vieši Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu. Visgi J. Wu susitikimai su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu ar prezidentu nebuvo numatyti.

Lietuvai leidus Vilniuje veikti taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. 2021 m. pabaigoje Pekinas pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.

Įtampos dvišaliuose santykiuose tvyrojo ir anksčiau – po to, kai Lietuva pasitraukė iš „17+1“ bendradarbiavimo formato su Kinija. Tuomet šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragino Lietuvos pavyzdžiu sekti ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Visgi, Vilniaus pavyzdžiu pasekė tik kaimyninės Estija ir Latvija.