Lyderiaujančios Lietuvos pozicijos

Konservatorius, Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė laidoje kalbėjo, jog Lietuva ES kontekste pagal laisvadienių skaičių yra viena pirmaujančių.

„Pasižiūrėjus į bendrą Europos Sąjungos (ES) lygį bendrą, tai mes esame prie pirmaujančių – vieni iš daugiausių. 17 laisvadienių per metus yra daugiausiai, mes turime 16. objektyvūs faktai rodo, kad mes laisvadienių turime tikrai pakankamai. Turėjome ir pačių įvairiausių iniciatyvų.

Bet turbūt esame gerame taške, kada Trišalė taryba yra priėmusi sutarimą vienu klausimu – jeigu kažką naujo bandome įvedinėti, tai tada kažko atsisakome“, – laidoje sakė Seimo narys M. Lingė.

Socialdemokratas, Seimo Socialinių reikalų komiteto narys Algirdas Sysas atkreipė dėmesį į kitą aspektą – kiek laisvadienių sutampa su savaitgaliais.

„Ir kiek yra darbo dienų iš tų šventinių dienų. Dar reikia turėti omenyje, kad darbo ir poilsio režimas yra ir atostogos, kokias mes jas turime Lietuvoje, palyginti su kitomis ES valstybėmis. Tai mes čia nesame tarp lyderių, o kaip tik – tarp vienų mažiausiai atostogų dienų turinčių šalių.

Jeigu viską subalansuojame, yra vidurkis. Nebuvau šalininkas lapkričio 2–osios dienos laisvadienio. Manau, kad buvo nusistovėjęs. Bet tas nenuilstamas noras įtikti tam tikroms rinkėjų grupėms, to iš Seimo narių neatimsi. (…) Bet manau, kad yra tam tikras balansas“, – kalbėjo parlamentaras.

Politikas A. Sysas ragino kolektyvus susitarti dėl laisvų dienų.

Kas nukenčia

Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ teigė jog laisvadienių Lietuvoje nėra per daug.

„Ir aš tikrai sutinku su A. Sysu, kad jeigu žiūrime į visą visumą, tas šventines dienas, kur vakarų Europos šalys turi atskiras regionams, mes tikrai nesame lyderiai. Bet manau, kad šiandien mes subrendome apie šį klausimą kalbėti iš esmės.

Ir nuėję šiek tiek toliau nuo įvairių šventinių dienų, laisvadienių, iš esmės turėtume kelti klausimą dėl kasmetinių atostogų, kurį mes turime deja tik minimumą to, ką nustatė ES šalys“, – kalbėjo I. Ruginienė.

Ji kalbėjo, jog kai kitos ES šalys turi po 24–26 dienas kasmetinių atostogų per metus, Lietuvoje jų yra tik 20.

Lietuvos Pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius laidoje uždavė klausimą apie Lietuvos konkurencingumą.

„Manau, kad kiekvienas pašnekovas yra teisus, jis atstovauja savo narių, pavadinkime klientų, interesus. Tik vieną dalyką noriu pažymėti – dešimt metų Lietuva buvo viena konkurencingiausių Baltijos, Rytų Europos šalių. Dešimt metų pas mus greičiausiai kilo atlyginimas, mes čia esame lyderiai. Dešimt metų mes turime didžiausią skirtumą tarp produktyvumo ir augančių atlyginimų, jau ne į gerą pusę. Ir dabar mes turime 17 laisvadienių, tai yra tikrai rekordinis skaičius. Žiūriu į tai, kas yra Vokietijoje.

Galbūt Prancūzija dar yra panaši į mus. Bet visur kitur mes tikrai esame iš labiausiai besiilsinčių žmonių ES. Tai klausimas – ar mes norime būti ateityje konkurencingi? Ar mes norime, kad toliau mūsų BVP augtų sparčiausiai iš ES“, – įžvalgomis laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ kalbėjo V. Janulevičius.

Jis teigė, jog 9 procentai visų LPK dirbančių pramonės įmonių dirba 24 valandas per parą, beveik visus metus.

„Kiekviena išeiginė diena dvigubai didina kaštus. (…) Mes turime tikrai balansuotai žiūrėti, jeigu mes didiname atostogų skaičių, tada turime mažinti laisvadienių skaičių. Mes turime aukso viduriuką, o plėsti jį toliau reiškia iškristi iš konteksto“, – kalbėjo V. Janulevičius.

Dirbame daugiausiai viršvalandžių?

Socialdemokratas A. Sysas laidoje dar pridūrė, jog moksliniai tyrimai ir statistikos duomenys, rodantys, kiek darbuotojai realiai dirba valandų. Ir šiuose duomenyse Lietuva išsiskiria.

„Čia mes esame lyderiai. Mes čia nedirbame 8, mes dirbame ir dešimt, vienuolika, dvylika valandų. Reikia matyti visą vaizdą. Ponas V. Janulevičius labai pasidžiaugė pramonės rezultatais. Bet tai yra ir vadovų ir darbuotojų (sąskaita, aut. p.).

Ir ten yra dirbami ir viršvalandžiai, kai kas juos apmoka, kai kas ne, kai kas juos rodo, kiti – ne. Bet tyrimai parodo, kad Lietuvos darbuotojai dirba visada ilgiau negu numatyta ir mūsų Darbo kodekse“, – pabrėžė socialdemokratas A. Sysas.

Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė I. Ruginienė taip pat tvirtino, jog Lietuva yra lyderė Europoje pagal dirbamus viršvalandžius.

„Ir dabar girtis, kad atostogaujame daug, dirbame dar daugiau. Tas pasigyrimas, kad labai sparčiai augo darbo užmokestis, tai jei mes lyginame vidutinį darbo užmokestį, jis kasmet auga 10–12 procentų, noriu pasakyti, kodėl jis augo.

Nes žmonės dirbo nenormuotus viršvalandžius, naktimis ir tais pačiais savaitgaliais, tomis pačiomis šventinėmis dienomis. Ir gaudavo atlyginimus kiek kitu tarifu“, – pabrėžė I. Ruginienė.

Nauji pasiūlymai

Pasigirsta ir siūlymų naikinti kai kuriuos laisvadienius, pavyzdžiui – gegužės 1–ąją dieną. Tarsi kompensaciją siūloma pridėti vieną papildomą dieną prie kasmetinių atostogų. Pramonininkų konfederacijos prezidentas V. Janulevičius laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ teigė, jog pasiūlymui pritartų.

„O tai, kad istoriškai galbūt mes mename sovietines simbolikos atkartojimą, tai galima būtų naikinti. Bet ir kai kuriose kapitalistinėse šalyse gegužės 1–oji yra kaip darbo diena, kaip liaudies laisvės diena, kaip darbuotojų diena.

Aš nematau čia didelio skirtumo. Galima palikti, galime pakeisti. Svarbu, kad balansas išliktų. Ir mes neįgytume tų bereikalingų švenčių. Nes kiekviena prastova yra nesumokėti mokesčiai, žmonių neuždirbtos pajamos. (…) Visos tos šventės išbalansuoja gamybinį ritmą. Tokiu metu mes matome išaugusių nusikaltimų statistiką“, – įžvalgomis laidoje dalijosi V. Janulevičius.

Visą laidą „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ žiūrėkite čia: