„Aš kaip tik nematau, kur čia mes turime drąsinti Rusiją. Priešingai – turime siųsti signalus, kad Rusija pagaliau atsitokėtų ir pradėtų normaliai elgtis tarptautinėje arenoje. Ir jeigu Rusija užtarnautai norėtų būti priimanti esminius sprendimus saugumo politikoje, regione ir pasaulyje, nori būti ta esmine sprendėja, tai grįžti į areną reikėtų tikrai ne tokiais metodais, kaip tai vyksta dabar, pavyzdžiui, Sirijoje. Tai todėl ir mūsų žinios turi būti siunčiamos ne kažkokios padrąsinimo, o būtent labai aiškios, parodančios mūsų pačių poziciją“, – ketvirtadienį telefonu iš Romos interviu „Žinių radijui“ sakė užsienio reikalų ministras.

Apie sankcijų panaikinimą Rusijai po susitikimo su ES diplomatijos vadove Federica Mogherini užsiminė europarlamentaras Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Pasak jo, kai kurios valstybės palaiko, jog dalis ES sankcijų Rusijai per artimiausią jų svarstymą būtų panaikintos.

L. Linkevičius pripažino, kad sankcijomis niekas nesididžiuoja ir tai ne būdas valstybėms bendrauti, bet kai „tai tampa praktiškai vienintele poveikio priemone būti išgirstiems ir suprastiems, tai reikia tęsti“. Tokią pačią nuostatą Lietuvos diplomatijos vadovas teigė pajutęs ir Berlyne bendraudamas su aukšto lygio Vokietijos kanclerės kanceliarijos pareigūnais.

„Politika turi tęstis, o kad atskirų skeptiškų balsų buvo ir pačioje pradžioje – kad turime geriau prekiauti, o ne kariauti, – tai, be abejo, kad kariauti niekas nesiruošia ir įtampos iš savo pusės kelti nežadame, bet tikrai neturime paminti principų, vertybių, įsipareigojimų, jų užmiršti, nes istorijoje, deja, buvo labai daug tokių pavyzdžių, kuomet mes taip ir elgėmės – pamiršdavome tai, ko reikalaujame, ir kita pusė iš karto priimdavo tai kaip kvietimą tęsti politiką, kuri tikrai šių dienų pasaulyje jokiu būdu nėra suprantama, priimtina ir skatintina arba, kaip jūs sakote, turėtų būti padrąsinta“, – teigė L. Linkevičius.

Klausiamas, ar iš esmės sankcijos Rusijai pasiteisino, žinant, kad išaugo Rusijos prezidento Vladimiro Putino reitingas ir buvo „mobilizuotas“ Rusijos politinis elitas, užsienio reikalų ministras kalbėjo, kad vienas iš Rusijos propagandos tikslų ir yra įteigti, kad sankcijos neturi jokios reikšmės, ir to esą siekiama nuosekliai. Tačiau, pasak L. Linkevičiaus, turimų šaltinių duomenimis, sankcijos duoda efektą.

„Net ir tos sankcijos – politikų, verslininkų ir kitų pareigūnų vykimo į Šengeno erdvę apribojimas... Ką besakytų mūsų oponentai šiuo atveju apie savo politiką Vakarų atžvilgiu, (...) bet vis tiek puikiai žinome, kad jų vaikai mokosi Vakarų Europoje, jų nekilnojamasis turtas ir sąskaitos banke daugiausia yra Vakarų Europoje, ir todėl tie nepatogumai, švelniai tariant, jiems tikrai yra labai skaudūs. Taigi net ir šios sankcijos turi įtakos ir (...) juo labiau, kad kitų poveikio alternatyvų mes neturime – mes gi daugiau niekaip nespaudžiame, tiktai sankcijomis. Tai todėl atsisakyti ir to vienintelio poveikio būdo būtų neprotinga ir to tikrai, tikiuosi, nedarysime, nepaisant to, kad kai kas, kaip sakote, ragina“, – teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras.