Anot Lietuvos diplomatijos vadovo, nepaisant Vengrijos, Čekijos, Rumunijos ir Slovakijos pasipriešinimo Europos Komisijos pasiūlymui 120 tūkst. pabėgėlių pasidalinti pagal kvotas, priimtas sprendimas yra galiojantis visoms valstybėms.

"Ta situacija yra spaudžiama laiko ir nėra kada tų sprendimų diskutuoti, taip aš pateisinčiau to mechanizmo taikymą. Iš tikrųjų aš žinau, kad ir Europos lyderiai, ir daugelis tų šalių, kurios primygtinai skubina tą sprendimą, vis dėlto supranta, jog reikia tartis", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė L. Linkevičius.

Ministras nemano, kad kvalifikuotos daugumos balsavimu ateityje bus piktnaudžiaujama sprendžiant kitus ES masto klausimus, nes toks metodas taikomas tik išimtiniais atvejais.

ES Tarybos darbo tvarkos taisyklėse kvalifikuotos daugumos balsavimo procedūra yra numatyta - sprendimas laikomas priimtu, jei už jį balsuoja valstybės narės, atstovaujančios bent 62 proc. Bendrijos gyventojų, tačiau praktikoje visos ministrų tarybos konfigūracijos sprendimus stengiasi priimti vienbalsiai.