Nigerijos princesė antradienį turėjo atvykti į Lietuvą, kur turėjo susitikti su užsienio reikalų ministru L. Linkevičiumi ir užmegzti ryšius su Baltijos aviacijos akademija (Baltic Aviation Academy), kurioje norėta mokyti Nigerijos lakūnus.

Kaip DELFI informavo užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė, Nigerijos princesės ir aviacijos ministrės vizitas į Lietuvą neįvyksta ne pirmą kartą. Praeitą kartą vizitas organizuotas gegužės mėnesio viduryje, tačiau jis irgi neįvyko.

„Nigerijos prezidento nurodymu Vyriausybės nariai dėl ten vykstančių kovinių veiksmų negali skraidyti naktį. Kadangi negalima naktį išskristi, keičiasi atskridimo laikas ir ji nespėja. Skrendant iš sostinės Abudžos reikia nusileisti Libijoje, Bengazyje pasipildyti degalų, tačiau Libija juos atsisakė priimti. Dėl šios priežasties pailgėjo maršrutas ir princesė nebetilpo į vizito grafikus. Ji norėjo susitikti su mūsų ministru, bet ministro darbotvarkė labai įtempta – ji atskristų ir nebesusitiktų“, - sakė R. Jakilaitienė.

Nigerijos princesė ir aviacijos ministrė S. Oduah-Ogiemwonyi norėjo aplankyti ir Baltijos aviacijos akademiją, kurioje mokomi lakūnai.

Nigerija suinteresuota lakūnų mokymais užsienyje. Su šia akademija buvo derinami žingsniai, kad mūsų akademijoje Nigerijos lakūnai būtų apmokyti saugaus skraidymo“, - sakė ministro atstovė.

Baltijos aviacijos akademija skelbiasi rengianti įvairiausius aviacijos mokymo kursus: nuo pradinio mokymo iki specialių kursų avialinijoms. Kaip skelbiama akademijos tinklapyje, Lietuvos civilinės aviacijos administracija Baltijos aviacijos akademijai suteikė Skrydžių mokymo organizacijos ir Tipo kvalifikacijos mokymų organizacijos pažymėjimus.

Baltijos aviacijos akademija priklauso „Avia Solutions Group“ verslo įmonių grupei.

Nigerijoje veikia viena garsiausių Afrikos islamistų grupuočių „Boko Haram“, kurios pavadinimas pažodžiui reiškia, jog vakarietiškas išsilavinimas yra draudžiamas. Ši grupuotė nori nuversti Nigerijos vyriausybę ir šalies Šiaurėje įkurti islamišką valstybę. Nuo 2010 m. „Boko Haram“ surengė daugybę kruvinų išpuolių, kurie nusinešė apie 2000 gyvybių.

Dėl šios grupuotės veiksmų kai kuriose Nigerijos valstijose nuo gegužės mėnesio paskelbta nepaprastoji padėtis.