Bendroje spaudos konferencijoje Ispanijos žurnalistų ministras buvo paklaustas apie skandalą rugsėjo mėnesį, kai Lietuvos ambasadorė Ispanijoje buvo iškviesta pasiaiškinti į užsienio reikalų ministeriją Madride, reaguojant į premjero Algirdo Butkevičiaus pasisakymą apie Kataloniją.

L.Linkevičius sakė, kad Lietuva didžiuojasi savo taikia revoliucija, kurią simbolizuoja Baltijos kelias, bet pabrėžė, kad tuometinė Sovietų Sąjunga ir Ispanija negali būti lyginamos.

"Didžiuojamės savo laisvės kova, didžiuojamės savo taikia revoliucija, kuri atnešė nepriklausomybę mūsų šaliai ir Baltijos kelias buvo vienas iš simbolių tokios kovos. Bet būtų labai ne vietoje ir nekorektiška lyginti tuometinę Tarybų Sąjungą ir mūsų laisvės kovą su Ispanija, kuri yra ES šalis, teisinė ir demokratinė valstybė. Niekas neturi abejonių, kad Ispanija pajėgi išspręsti savo vidaus reikalus, kaip numato teisė", - žurnalistams sakė L.Linkevičius.

Lietuvos ambasadorė Ispanijoje praeitą mėnesį buvo iškviesta, kai vietos žiniasklaidai premjeras A.Butkevičius pasidžiaugė, kad Baltijos kelio pavyzdys įkvėpė ir katalonus, kurie taip pat susikibę gyva grandine reikalavo nepriklausomybės nuo Ispanijos.

"Man labai džiugu, kad Lietuvos pavyzdys įkvepia žmones ir kitur", - sakė Lietuvos ministras pirmininkas.

"Aš manau, kad kiekviena šalis turi vadovautis savo principais arba tam tikra galiojančia teise ir manau, kad tai yra vidinis šalies apsisprendimo tam tikras kelias. Aš manau, kad visi taikūs būdai parodyti solidarumą tarp žmonių ir išreikšti savo teisėtą nuomonę yra sveikintini", - sakė A.Butkevičius.

Ispanijos vyriausybei užkliuvo ir Latvijos premjero Valdžio Dombrovskio pasisakymai - į ministeriją iškviestas ir Latvijos ambasadorius.

Rugsėjo 11 dieną Ispanijai priklausančios Katalonijos gyventojai suformavo didžiulę gyvąją grandinę, kuri palei Viduržemio jūrą nusidriekė 400 kilometrų, ir reikalavo nepriklausomybės nuo Ispanijos. Akcijoje dalyvavo daugiau kaip milijonas žmonių.

Katalonai tvirtino, kad surengti šią akciją juos įkvėpė 1989 metais buvęs Baltijos kelias, kai milijonai žmonių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje susikibo rankomis, minėdami okupaciją nulėmusio Sovietų Sąjungos ir nacių Vokietijos pakto metines ir reikalaudami nepriklausomybės.

Premjero Mariano Rajoy (Mariano Rachojaus) konservatorių vyriausybė atsisako pritarti Ispanijos subyrėjimui ir žada blokuoti referendumą dėl savivaldos, kurį 2014 metams žadėjo Katalonijos prezidentas Arturas Masas.

49 proc. katalonų remia savo regiono nepriklausomybę, o 36 proc. jai nepritaria, rodo "Metroscopia" apklausa, kurios rezultatus praeitą mėnesį paskelbė dienraštis "El Pais".