„Mes pažadėjome Rytų partnerėms įvesti bevizį režimą, jeigu jie įvykdys visas užduotis, kurios buvo iškeltos ir žinome, kad tikrai daug reikėjo pastangų abiem šalims ir įtempto darbo – ir vis tik tai buvo padaryta. Tai jeigu dabar pasigirsta norinčių iškelti kitas sąlygas, tai mes tikrai mėginame pasakyti, kad tai nėra korektiška nei politiškai, nei, tiesą sakant, teisiškai“, – BNS iš Liuksemburgo sakė L. Linkevičius.

Jis tikisi, kad bevizis režimas šioms šalims bus suteiktas jau šios vasaros pradžioje.

Lietuvos ministras diskusijoje taip pat pabrėžė Asociacijos bei laisvosios prekybos sutarčių su Moldova ir Gruzija ratifikavimo, kurio procedūra nėra iki galo baigta iš ES pusės, svarbą bei atkreipė dėmesį į blogėjančią Rusijoje nuteistos Ukrainos pilotės Nadijos Savčenko sveikatą ir paragino kitas valstybės prisidėti prie ribojimų tiesiogiai su byla susijusiems asmenims.

Ši Užsienio reikalų tarybos diskusija vyko rengiantis gegužės mėnesio Rytų partnerystės šalių užsienio reikalų ministrų susitikimui Briuselyje.

„Turime bendrą pagrindą pasirengimui gegužės mėnesio susitikimui ir, tikiuosi, jis bus prasmingas ir Rytų partnerystės programa turės tęsinį“, – sakė L. Linkevičius.

Aptardami išorinius migracijos aspektus, ministrai pirmadienį kalbėjo apie migracijos kelius bei srautus ir atkreipė dėmesį į augančio migrantų skaičiaus iš Afrikos didėjimą, ES ir Turkijos susitarimo įgyvendinimą. Taip pat apsikeista nuomonėmis apie tai, ką ES gali padaryti daugiau, kad sustabdytų migracijos srautus ir sumažintų migrantų, siekiančių patekti į Europą, mirčių skaičių.

Ministras dar kartą pabrėžė jau priimtų susitarimų įgyvendinimo svarbą ir trečiųjų šalių vaidmenį, didesnio dėmesio teisingai komunikacijai tiek ES viduje, tiek migracijos kilmės ir tranzito šalyse skyrimui, kvietė išlikti budriems ir solidariems dėl galimų naujų migrantų kelių, ypač Rytuose.

Šį vakarą taip pat vyks bendra užsienio reikalų ir gynybos ministrų diskusija Libijos klausimu.