Aljanso ir Rusijos tolesnio bendradarbiavimo perspektyvas ketvirtadienio vakarą NATO šalių užsienio reikalų ministrai aptarė darbo vakarienės metu. Anot L. Linkevičiaus, nors sąjungininkai sutaria, kad Rusijos elgesys nuo Ukrainos Krymo pusiasalio okupacijos iš esmės nepasikeitė, dalis ministrų mano, jog diskusijos NATO-Rusijos taryboje turi prasmę.

„Jeigu yra norinčių turėti tuos susitikimus, gali jie vykti ir mes neoponuosime. Mes tik įspėjam, kad neturėtume paklysti iliuzijų lauke, įsivaizduodami, kad tie susitikimai atneša didesnį saugumą ar stabilumą“, - Eltai vėlų ketvirtadienio vakarą teigė L. Linkevičius.

„Data nėra fiksuota, bet tai bet kada gali įvykti“, - sakė ministras, paklaustas ar nauja taryba galėtų įvykti prieš NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje.

Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, šiuo metu yra pakankamai aukščiausio politinio lygmens kanalų perduoti NATO poziciją Kremliui, todėl Aljanso-Rusijos tarybos susitikimai nekuria jokios pridėtinės vertės.

NATO ir Rusijos taryba buvo įkurta 2002 m. kaip saugumo konsultacijų ir bendrų sprendimų forumas. Po Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio okupacijos, Aljansas nusprendė nutraukti bet kokį praktinio ir civilinio lygmens bendradarbiavimą su Maskva, NATO-Rusijos tarybos susitikimai taip pat nevyko iki 2016 m. balandžio.