„Sąmoningo stabdymo per procedūras, kaip kartais būna (Seime - ELTA), tikrai nebuvo. Klausimas yra labai sudėtingas, spaudimas daromas didžiulis, niekas nenori padaryti klaidų. Aš nevertinu, kad tai yra referendumo žlugdymas - yra 300 tūkst. parašų, ir jei birželio mėnesį visi žmonės ateis ir išreikš savo nuomonę, aš tikiu, kad referendumas įvyks“, - antradienio rytą interviu „Žinių radijui“ sakė L. Graužinienė.

Seimo Pirmininkė aktyvius J. Pankos veiksmus siekiant referendumą paskelbti kartu su gegužės pabaigoje vyksiančiais rinkimais į Europos Parlamentą (EP) susiejo su tautininko noru tapti europarlamentaru.

„Kiek aš girdėjau, jis dalyvaus EP rinkimuose, tai galbūt tai yra susietina“, - pastebėjo L. Graužinienė.

Kaip jau skelbta, antradienį Seimui iš darbotvarkės išbraukus klausimą dėl datos nustatymo, referendumo prieš žemės pardavimą užsieniečiams nebepavyks surengti su rinkimais į Europos Parlamentą (EP), kaip to pageidavo jo iniciatoriai.

Lieka anksčiau Seime svarstytas siūlymas, kad referendumas turėtų įvykti birželio 29 dieną.

Leisti parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo siekdama narystės Europos Sąjungoje (ES) ir pasirašydama stojimo sutartį. Joje buvo numatytas septynerių metų pereinamasis laikotarpis, leidęs draudimą taikyti iki 2011 metų gegužės. Vėliau Lietuva pasiekė sutarimą su Europos Komisija pratęsti draudimą iki 2014 metų gegužės, primena ELTA.

Tokiam sprendimui nepritarianti iniciatyvinė grupė surinko daugiau nei 300 tūkst. parašų referendumui dėl žemės pardavimo užsieniečiams inicijuoti.

Vyriausioji rinkimų komisija konstatavo, kad įstatymų reikalavimus atitinkančių parašų pakanka ir išsiuntė klausimą į Seimą. Sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, bet šis jo nenagrinėjo.