Konservatoriai antradienį į Seimo darbotvarkę pasiūlė traukti klausimą dėl komisijos „darbiečių“ patriarcho Viktoro Uspaskicho neliečiamybės klausimui suformavimą. Tai tampa gražia tradicija – jau kelias savaites Andrius Kubilius siekia grąžinti V. Uspaskicho klausimą į darbotvarkę ir kaskart patiria nesėkmę.

Antradienio Seimo posėdis išimtimi netapo. Iš pradžių L. Graužinienė apskritai nenorėjo siūlyti konservatorių iniciatyvos balsavimui – esą dar reikia sulaukti subyrėjusios Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvados dėl šio dešiniųjų siūlymo.

Čia pasipriešino konservatoriai, o buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ironiškai dėkojo L. Graužinienei už tai kad nebuvo išjungtas jos mikrofonas. Parlamento vadovė viename ankstesnių Seimo posėdžių būtent taip tildė R. Juknevičienę ir A. Kubilių, kalbėjusius apie V. Uspaskicho klausimą.

Konservatoriams primygtinai reikalaujant, balsavimas vis dėlto įvyko. Tiesa, ne toks, kokio siekė dešinieji. L. Graužinienė pasiūlė alternatyvų balsavimą, t.y. rinktis – laukti etikos sargų išvados ar jos nelaukiant balsuoti dėl konservatorių siūlymo. Seimas pasirinko pirmąjį variantą.

Po šio balsavimo pasipiktinimą liejo konservatorius Kęstutis Masiulis, pareiškęs, esą L. Graužinienė pateikė savą balsavimą, o ne tokį, kokio reikalavo didžiausia opozicinė frakcija.

„Nežinia, kokia statuto norma jūs vadovavotės, tačiau taip ir neleidote mums balsuoti dėl mūsų teisėto reikalavimo“, - kalbėjo K. Masiulis.

L. Graužinienė reagavo lakoniškai. „Tikrai šiandien esu labai demokratiška. Visiems leidau kalbėti, kas tik norėjo. Ir šitie priekaištai yra be reikalo“, - atsikirto Seimo pirmininkė.

V. Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo prokurorai siekia dėl politiko viešų pasisakymų teisėjų atžvilgiu. Jį ir jo bendražygius nuteisusius Vilniaus apygardos teismo teisėjus „darbietis“ išvadino nusikaltėliais.

Vis dėlto pirmuoju bandymu nepavyko suformuoti komisijos V. Uspaskicho neliečiamybės klausimui. Mat opozicija nepritarė siūlymui komisijos pirmininku skirti Petrą Gražulį. Nuo tada klausimas stringa, o valdančiųjų dominuojama Etikos ir procedūrų komisija pareiškė, jog komisijos nesuformavimas reiškia, jog klausimo nagrinėjimas baigtas. Protestuodami prieš tokį sprendimą, etikos sargų gretas paliko konservatoriai, liberalai bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys.