Tačiau Seimo opozicijai kyla įtarimų, kad V. Gedvilo atsistatydinimas buvo priverstinis ir kad didžiausios įtakos tokiais rokiruotei turėjo ne kas kitas kaip Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas.

„Supratom, kas valdo Seimo daugumą. Tai visiškai aišku, kad asmeniškai valdo V. Uspaskichas, ne kokia nors Darbo partija, bet V. Uspaskichas. Ir aišku, kas nevaldo. Nevaldo tie, kurie galėtų valdyti, tai socialdemokratai, į kuriuos kojos buvo eilinį kartą nusivalytos. Antras dalykas, kuris labai svarbus, tai paaiškėjo, kaip yra valdoma ir kokie metodai naudojami“, - specialioje Lietuvos televizijos laidoje „Kokius žaidimus žaidžia V. Uspaskichas kaitaliodamas figūras LR Seime“ sakė konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

A. Kubilius teigia, kad jam „darbiečių“ rokiruotė primena vaizdą, kad Seimo pirmininko postą kažkas pralošė smuklėje.

Tačiau V. Uspaskichas neigia spaudęs V. Gedvilą atsistatydinti iš Seimo pirmininko posto.

„Darbo partija turi partijos pirmininką V. Gapšį. (…) Kuris vakar suspendavo savo įgaliojimus, nes bandė kažkas moralizuoti, bet jis pasakė, kad partijos pirmininko postas yra daug svarbiau negu Seimo vicepirmininko postas. Jis iš pradžių suspendavo partijos pirmininko pareigas, paskui atsistatydino iš Seimo vicepirmininko posto. Tada nori nenori partija turėjo priimti sprendimą. Ir todėl, kad V. Gedvilas, kaip teisingas komandos narys, kartu su V. Gapšiu buvo paskirtas eiti tas pareigas, išrinktas tą pačią dieną kaip ir V. Gapšys, pasitraukė paskui partijos vadovą“, - aiškino V. Uspaskichas.

V. Uspaskichas gelbėjo frakciją nuo skilimo?

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis teigia turintis savo versiją, kodėl Darbo partija per 24 valandas įgyvendino rokiruotę Seimo vadovybėje. Jo nuomone, V. Uspaskichas paprasčiausiai gelbėjo Darbo partijos frakciją nuo skilimo.

„Iš tikrųjų V. Uspaskichas padarė tuos ėjimus žirgu gelbėdamas savo frakciją nuo skilimo. Tuoj pagrįsiu tuos argumentus. Vakar apsilankydamas pas poną Algirdą Butkevičių ponas V. Uspaskichas su ponu V. Gapšiu prieš partijos tarybos posėdį, matyt, išgirdo, kad socialdemokratai, jeigu vyks šiandieną balsavimas, kuris buvo numatytas dėl pono V. Gapšio interpeliacijos, palaikys interpeliaciją. Ponas V. Uspaskichas, kaip neblogai kortomis ar šachmatais žaidžiantis žmogus suprato vieną dalyką – jeigu per interpeliaciją atstatydinamas V. Gapšys ir socdemai tą palaiko, frakcijoje atsiranda dvi stovyklos: viena su V. Gedvilu, kuris lieka Seimo pirmininku ir gauna socialdemokratų palaikymą, kita protestuojanti stovykla V. Gapšio šalininkai, kurie ragina trauktis į opoziciją“, - svarstė E. Masiulis.

Savo ruožtu socialdemokratas Gediminas Kirkilas teigia, jog, jo požiūriu, Seime nieko dramatiško neįvyko. Pasak G. Kirkilo, pagal koalicijos sutartį Seimo pirmininko postas priklauso Darbo partijai, todėl ji laisva keisti atstovus pagal sutartį priklausančiuose postuose.

„Vienintelis dalykas, ko mes tikrai prašėme, kad V. Gapšys atsistatydintų ir nesuteiktų džiaugsmo opozicijai“, - sakė G. Kirkilas.

„Jūs puikiai žinote koalicijos sutartis: jeigu Darbo partijai priklauso Seimo pirmininko postas, tai yra jų sprendimas. Mes, skirtingai nuo jūsų, savo koalicijos partneriams rankų neišsukinėjame“, - kreipdamasis į A. Kubilių pridūrė G. Kirkilas.

Pati L. Graužinienė nesutiko atsakyti į klausimą, kada sužinojo, kad taps Seimo pirmininke.

„Ar tai pagrindinė bėda?“ - piktinosi „darbietė“.

Kada bus „nušluota“ L. Graužinienė?

Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis sako, kad esama situacija, kai netikėtai atsistatydino ne tik V. Gapšys, bet ir V. Gedvilas, nustebino ir pačius Darbo partijos frakcijos narius.

„Reikėjo pabūti Seime ir pamatyti nemažos dalies Darbo frakcijos eilinių Seimo narių veidus. Jie patys nieko nesuprato, kas vyksta. Man ne su vienu teko bendrauti, kurie dalyvavo partijos tarybos posėdyje. Buvo visi šokiruoti to sprendimo. Aišku, nepaisant to, kad V. Uspaskichas skelbiasi besitraukiantis iš politikos, jis toliau labai sėkmingai tampo virveles“, - aiškino E. Masiulis.

Politikas kėlė klausimą, kas nutiktų, jeigu aukštesnės instancijos teismas staiga išteisintų V. Gapšį juodosios buhalterijos byloje.

„Tai ponas V. Gapšys, kaip suprantu, grįžtų į partijos pirmininkus ir tada per 12 valandų jis taptų Seimo pirmininku, nušluodamas L. Graužinienę, kuri tik bus apšilusi kojas“, - svarstė E. Masiulis.

V. Uspaksichas teigia, kad jeigu V. Gapšys bus išteisintas, susirinks partijos taryba, kuri ir nuspręs, ką daryti dėl partijos pirmininko.

„Dėl Seimo pirmininko spręs Seimas, kaip ir šiandien“, - aiškino V. Uspaskichas.

Susirūpino A. Kubiliaus grožiu ir sveikata

Klausiama, kaip ji pati supranta visą Seimo šaradą, L. Graužinienė miglotai kalbėjo apie jėgų konsolidavimą ir aiškino sieksianti, kad Seime vyrautų ideologinė diskusija, o ne sąskaitų suvedinėjimas.

Kalbėdama apie nepriklausomumą nuo V. Uspaskicho, L. Graužinienė teigė esanti patikrinta visų įmanomų tarnybų.

„Šiandien labai buvęs premjeras nervinasi, visą dieną nuo pat ryto. Tai noriu pasakyti, kad kenkia jūsų grožiui ir sveikatai. Kaip moteris tikrai tuo rūpinuosi. O dabar noriu pasakyti: esu absoliučiai laisva nuo visko, tikrinta, pratikrinta, penkis metus žiūrėjo, ieškojo, o rezultatas – pažymos prezidentei visos pristatytos buvo su atsakymais ir prezidentė pasakė, neturiu jokių priekaištų jokiais klausimais: nei darbo, nei kitais klausimais, kai buvau teikta į ministrės pozicijas“, - sakė L. Graužinienė.

Kaip žinoma, Darbo partija L. Graužinienę siūlė į socialinės apsaugos ir darbo ministres, bet prezidentė jos nepaskyrė.

Politikė apie save kalbėdama trečiuoju asmeniu aiškino, kad ji visuomet turi savo nuomonę ir būdama Seimo pirmininke elgsis taip pat – tiesa, konsultuosis su frakcijomis ir komitetais.

Tiesa, L. Graužinienė apkaltino konservatorius, kad jie darė spaudimą buvusiam Seimo pirmininkui V. Gedvilui, nes buvo pasikvietę jį į frakciją ir bandė išsiaiškinti priežastis, kodėl jis vis tik pasitraukė iš parlamento vadovo pareigų.

„Aš noriu pastebėti, kad šiandien konservatoriai labai aktyviai spaudė V. Gedvilą prisipažinti to, ko jis iš viso nėra padaręs. Kankino, tiesiog kankino, darė psichologinį spaudimą. Jeigu jūs pasižiūrėsite, ką matė Lietuvos žmonės, taip aktyviai darė psichologinį spaudimą“, - piktinosi L. Graužinienė.