Artimiausio laikotarpio prioritetais pensijų srityje laiko kompensacijų už sumažintas pensijas asmenims, kurie neturėjo kitų darbinių pajamų, išmokėjimą ir mažiausių pensijų didinimą. Kompensacijų už sumažintas pensijas paveldėjimo klausimo tarp artimiausio laikotarpio prioritetų parlamento vadovė neįvardijo.

"Dabar - labai aiškiai susidėlioti prioritetai, nors ir labai norėtųsi, negalime visiems grąžinti, nes, kaip žinote, pinigų yra tiek, kiek yra. (...) Pirmiausia grąžiname tiems, kurie neturėjo kitų darbinių pajamų tik pensijas. Tai yra pirmas prioritetas. Antras prioritetas - 2015 metais ieškoti galimybės pakelti pensijas mažiausias pensijas gaunantiems žmonėms. Kiekvienam laikmečiui savas prioritetas. Ir (kompensacijos. - ELTA) paveldėjimui reikalauja nemažų pinigų", - sakė L. Graužinienė interviu "Žinių radijui".

Seimo Pirmininkė yra įsitikinusi, kad įstatymo projektas dėl pensijų kompensavimo didesnių diskusijų parlamente nesukels.

"Jeigu į Seimą ateis toks projektas, koks buvo išdiskutuotas darbo grupėje, tai Seime bus priimtas ypatingos skubos tvarka. Pirmiausiai buvo rastas sutarimas Seime tarp politinių partijų ir dabar Vyriausybė tik darbo tvarka patvirtino įstatymą ir jis atkeliauja į Seimą. Manau, kad Seime daug diskusijų nebekils", - sakė L. Graužinienė.

Seimo Pirmininkė nepritarė "tvarkiečio" Petro Gražulio siūlymui teisėjams nebemokėti dvigubos pensijos - senatvės ir valstybinės. Esą pensijų klausimą reikia spręsti sistemiškai, o ne nagrinėjant atskiras grupes.

"Aš girdėjau pasiūlymą, Darbo partija yra už sisteminį peržiūrėjimą. Negalima vienai grupei nuimti valstybines pensijas, kitiems - palikti. Kyla klausimas, ar turi būti valstybinės pensijos, ar ne. Čia reikia žiūrėti sistemiškai, ne atskiromis grupėmis", - sakė L. Graužinienė.

Per ekonominę krizę sumažintos pensijos bus pradėtos kompensuoti šių metų pabaigoje, teigia Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Pasak Vyriausybės vadovo, šiemet iš valstybės biudžeto pensijų kompensavimui bus skiriama 90 mln. litų, t.y., penktadalis visų pensijoms kompensuoti numatytų pinigų.

"Tikimės, kad 90 mln. litų bus išmokėti ketvirtajame šių metų ketvirtyje. Prieš tai reikia sutvarkyti duomenų bazes ir įsigyti kai kurias informacines technologijas", - sakė A. Butkevičius.

Pasak Ministro Pirmininko, šiemet bus pradėtos kompensuoti senatvės pensijos pensininkams, kurie nėra įsipareigoję darbo santykiais.

"Yra parašyta, jog senatvės pensijos bus išmokėtos pensininkams, kurie neturi pajamų pagal darbo santykius. Likusi dalis bus išmokėta 2015 ir 2016 metais", - yra teigęs Premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot A. Butkevičiaus, Vyriausybė pensijoms kompensuoti yra numačiusi 450 mln. litų. 20 proc. šių pinigų bus išmokėta šiemet, kitais ir dar kitais metais bus išmokėta po 40 proc. visų lėšų.

Pensijos turėtų būti kompensuotos maždaug pusei milijono šalies pensininkų.

Premjeras taip pat atskleidė, kad per ekonominį sunkmetį sumažintų valstybės tarnautojų algų klausimas nukeltas į kitų metų gegužę.

"Kompensavimo už sumažintą darbo užmokestį tvarkos priėmimą nukeliame į 2015 m. gegužės 1 d. dėl Konstitucinio teismo (KT) visiškai neseniai pateikto išaiškinimo, kad galima atsižvelgti į esamą ekonominę ir finansinę situaciją. Taip pat manome, kad reikėtų atsižvelgti ir į geopolitinę situaciją, kuri yra šiuo metu. Iki 2015 m. gegužės 1 d. bus parengta kompensavimo tvarka", - sakė A. Butkevičius.