„Esu įsitikinusi, kad visada tauta turi teisę pareikšti savo nuomonę, ir tą jiems leidžia Konstitucija, kitas klausimas, kaip pagal išreikštą nuomonę politikai pakeis teisinę bazę ir kalbėsis su Europos Sąjunga. Mano nuomonė labai aiški - tauta turi teisę pareikšti nuomonę surinkusi parašus, o politikai ir valdžios atstovai privalo ieškoti būdų, kad nuostoliai valstybei būtų minimalūs, jei jie ir būtų", - penktadienį interviu radijui „Laisvoji banga“ sakė L. Graužinienė.

Pasak referendumą remiančios parlamento vadovės, „nereiškia, kad Europos Sąjunga iš karto pritaikys kažkokias sankcijas, dėl to, kad tauta išreiškė nuomonę“. "ES negali pritaikyti sankcijų, mes ne Tarybų Sąjungoje gyvename, o Europos Sąjungoje, kur principai grįsti demokratija ir tautos valia yra aukščiau visko", - kalbėjo „darbietė“.

Tuo tarpu premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius sako, jog referendumo dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams rengėjai apgaudinėja žmones. Anot jo, kiekviena Europos Sąjungos šalis žemės pardavimą ir pirkimą reguliuoja kitais įstatymais, vadinamaisiais saugikliais.

Jis įspėjo, kad jeigu referendumas būtų surengtas ir būtų nuspręsta uždrausti parduoti žemę užsieniečiams, Lietuvai iš ES gali grėsti rimtos finansinės sankcijos. „Pirmiausia gali būti sustabdyta Lietuvai finansinė parama iš ES biudžeto, ir kas gali paneigti, kad nebus pareikalauta grąžinti tuos milijardus, kurie anksčiau skirti žemdirbiams“, - sakė A.Butkevičius.

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Iniciatyvinė grupė siūlo surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat norima numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.