Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorės pavaduotojas Romas Pakalnis žurnalistams sakė, kad šiuo metu kalbama apie penkių nelegalių pastatų griovimą, dėl kitų objektų, pastatytų galimai pažeidžiant tvarką, numatoma ieškoti taikos susitarimų.

"Jie plane visi yra parodyti, ir teisminiai atvejai, kur teismas yra nusprendęs, kad turi nebūti tų pastatų, tai mes tvarkymo plane juos parodome ir aprašyme sakome, kad jų čia neturi būti pagal tvarkymo planą", - žurnalistams pirmadienį sakė R.Pakalnis.

Kurorto meras Antanas Vinkus žurnalistams savo ruožtu sakė, kad savivaldybė siekia, jog prieš patvirtinant planą būtų numatytas kompensavimo mechanizmas tiems savininkams, kurių pastatų gali nelikti.

Jis taip pat aiškino, kad Neringoje planuojama SPA centro, Kultūros rūmų statyba, be to, numatoma pertvarkyti Žuvininkystės ūkio pastatą.

Pasak ministro pirmininko kanclerio Deivido Matulionio, plane, be kita ko, nuspręsta numatyti kelio Smiltynė - Nida pertvarkymą užtikrinant jame didesnį eismo saugumą.

Jo teigimu, planui kol kas trūksta Neringos savivaldybės pritarimo, bet tikimasi, kad jį pavyks gauti iki trečiadienio posėdžio.

"Savivaldybės pačios atsakymo neturime, galutinio patvirtinimo, kad šis planas tinkamas", - sakė D.Matulionis.

A.Vinkus žurnalistams pirmadienį emocingai aiškino, kad Neringoje rūpintis reikia ir gamta, ir gyventojais. Savivaldybės taryba praėjusią savaitę išsakė atskirąją nuomonę, kad nepritaria pastatų griovimui.

"Mes branginam ir gerbiam gamtą, mylim paukštelius, kopas, pamarį, pajūrio gamtą ir didžiuojamės tuo, tai gėris visų yra, grožis visų. Žmogus, kurs nesupranta grožio, manau, yra be ateities gyvenime. Tačiau brangiausia vertybė paraleliai su gamta yra žmogus (...). Mes nekvestionuojame jurisdikcijos, bet turime teisę padaryti viską, kad nenukentėtų ir mūsų žmonės", - pirmadienį aiškino meras.

Iš galimai neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje, pasak R.Pakalnio, pagal svarstomą planą numatoma nugriauti penkis.

Kitus statinius bus siūloma tobulinti, pritaikant prie rengiamo KNNP tvarkymo plano.

Tarp planuojamų griauti pastatų nėra vadinamųjų Preilos botelių.

BNS primena, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2010 metų balandį įpareigojo įmonę "Sabonio klubas ir partneriai" per pusę metų nugriauti 14 neteisėtai pastatytų botelių.