Varžybose dalyvaus apie 70 šalies ugniagesių gelbėtojų, skyrininkų, pamainų vadų ir kitų pareigūnų iš apskričių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų ir kitų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento struktūrinių padalinių. Varžybų dalyviai rungsis apsirengę apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius ir užsidėję suslėgtojo oro kvėpavimo aparatą. Varžybų pradžia – 12.00 val., nugalėtojų apdovanojimai – 18.00 val.

Pernai šiose varžybose kovojo 84 pareigūnai, iš jų dvi moterys. Jos atliko tas pačias užduotis kaip ir vyrai. Beveik septynias valandas trukusiose varžybose, kuriose ugniagesiai kovojo individualiose ir komandinėse rungtyse, netrūko emocijų, aistrų ir jaudulio. 18-35 metų grupėje pirmąją vietą iškovojo ugniagesys gelbėtojas Dainius Žilionis iš Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos. Amžiaus grupėje per 35 metus stipriausiu pripažintas taip pat šios tarnybos skyrininkas Kęstas Lipkevičius. „Open“ kategorijos varžybose dėl stipriausio ugniagesio vardo susirungė pirmąją ir antrąją vietas iškovoję ugniagesiai. Lemiamu momentu Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiui gelbėtojui Linui Černiauskui pavyko aplenkti D. Žilionį ir iškovoti stipriausio ugniagesio vardą.

Stipriausio ugniagesio rungtis gimė 1974 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose, kai vienos apygardos gaisrinės vadas nutarė sudaryti žmogaus fizinių gebėjimų testą, kuris parodytų, ar ketinantys tapti ugniagesiais kandidatai yra tinkamai pasirengę sunkiam ir daug ištvermės reikalaujančiam ugniagesio gelbėtojo darbui.

1976 m. du Merilendo universiteto Žmogaus gebėjimų laboratorijos darbuotojai nustatė penkias fizines užduotis, labiausiai atitinkančias ugniagesio gelbėtojo profesijos specifiką, o 1991 m. nutarta jas panaudoti ugniagesių sportinių varžybų metu. Taip gimė Stipriausio ugniagesio rungtis, kuri JAV pritraukia tūkstančius žiūrovų ir sirgalių ir yra transliuojama per televizijas. Šios varžybos paplito visoje Amerikoje, o nuo 1993 m. jau buvo rengiamas nacionalinis Stipriausio ugniagesio čempionatas.

Netrukus didelio populiarumo JAV sulaukusios varžybos pradėtos rengti ir Europoje: Vokietijoje, Lenkijoje, Slovakijoje ir kitose šalyse. Stipriausio ugniagesio varžybomis susidomėjo ir Lietuvos ugniagesiai gelbėtojai.