„Baltųjų pirštinių“ akcijos dalyvių pastebėti neteko. Policijos pareigūnai iki pietų jokių nusižengimų rinkimų tvarkai nebuvo užfiksavę.

Rinkimų atgarsiai mieste

Senamiesčio rinkimų apylinkės (L. Stuokos–Gucevičiaus 14, Kupiškis) pirmininkas Igoris Žilinskas sakė, kad rinkimai vyksta ramiai. Iki 10.40 val. balsuoti buvo atvykę tik 95 rinkėjai iš 1040. Daugiau jų tikimasi sulaukti po šv. Mišių apie vidurdienį. Rinkėjų patogumui yra pastatyta papildoma balsavimo kabina. Viena iš naujovių – tai rinkimų komisijos dalinama anoniminė Rinkėjo anketa. Taip Vyriausioji rinkimų komisija siekia išsiaiškinti, kaip būtų galima pagerinti rinkimų organizavimą. Penkių balų skalėje rinkėjai prašomi įvertinti rinkimų apylinkių patalpų parinkimą, patogumą ten atvykti, tų patalpų kokybę, įrangą ir inventorių, apylinkių komisijų darbą organizuojant rinkimus, ar yra pastebėję rinkimų pažeidimų ir kt. Anot I. Žilinsko, šią anketą linkę užpildyti ne visi atėjusieji balsuoti.

Čia savo valią Seimo rinkimuose pareiškęs Alvydas Puzelis sakė, kad šįkart lengvai apsisprendęs už ką balsuoti. Tačiau geriausia, kai neprireikia tokių pakartotinių rinkimų. Jo nuomone, antrojo rinkimų turo tikriausiai nebus. Jam antrino ir kitas rinkėjas Antanas Varanauskas. „Šįkart gali pasisekti išrinkti seimūną ir per pirmąjį turą. Tačiau aš ateisiu balsuoti, jei bus ir dar vienas balsavimo turas. Pareikšti savo valią per rinkimus yra kiekvieno piliečio pareiga“, - sakė vyriškis.

Kad buvo lengviau apsispręsti, teigė ir Liuda Žagrakalienė, pareikšti savo valios Seimo nario rinkimuose atėjusi su vyru Algirdu ir dukra Rita. „Visa šeima aptarėme pirmiausia už ką nebalsuosime, o paskui jau tapo lengviau atsirinkti, kas už ką. Svarbu, kad išsirinktume kupiškėnų rūpesčius ir lūkesčius suprantantį žmogų“, – sakė moteris.

Kupos rinkimų apylinkėje, įsikūrusioje Kupiškio kultūros centre, prieš vidurdienį taip pat tvyrojo rami atmosfera. Pasak šios apylinkės pirmininko Sauliaus Dugno, kol kas rinkėjų aktyvumas yra per pusę mažesnis nei praėjusį kartą. Tačiau maždaug 1 proc. daugiau rinkėjų savo valią pareiškė balsuodami iš anksto arba namuose.

Šios apylinkės rinkėja Rita Vilkienė, prognozavo, kad tikriausiai nepavyks per pirmąjį turą išsirinkti Seimo nario. Daug kandidatų, aiškaus lyderio nėra. „Aš tai norėčiau, kad mūsų Seimo narys būtų lengvai pasiekiamas eiliniam rinkėjui, kad juos išklausytų reguliariai atvykdamas į rajoną. Užpildžiau ir anketą. Galiu atvirai pasakyti, kad rinkimų organizavimu esu patenkinta“. – dalijosi aktualijomis pašnekovė.

Račiupėnų rinkimų apylinkėje, kuri dirba Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos patalpose, taip pat tvyrojo rami, dalykiška nuotaika. 11.14 val. čia jau buvo balsavę 192 rinkėjai iš 2925 Šios rinkimų apylinkės pirmininkė Marytė Semaškienė sakė, kad didelių pokyčių komisijos darbe nėra. Tik iš septynių jos narių liko šeši. Nuspręsta, kad tiek žmonių taip pat galės puikiai susitvarkyti su savo pareigomis. Rinkėjų patogumui ir čia pastatyta papildoma balsavimo kabina.

Račiupėnų rinkimų apylinkėje balsavę Valdas ir Laima Baltušiai buvo linkę manyti, kad visgi be antrojo rinkimų turo neapsieisime. „Aš balsavau už tą patį kandidatą kaip ir pirmą kartą. Bet netikiu, kad iš vienuolikos kandidatų kuris nors vienas surinktų didžiąją daugumą rinkėjų balsų“, – sakė moteris. Jos vyras pridūrė, kad Kupiškio rajonui reikia savo Seimo nario. Kažin ar biržiečiui bus svetimi marškiniai arčiau kūno? „Paradoksalu, mažėjant rajone žmonių, turime net du mūsų kraštui atstovaujančius Seimo narius. Ar negeriau būtų vienas? Kažkaip tas proporcijas reikėtų perskaičiuoti“, – svarstė jis.

Keliai nuvalyti

Aukštupėnų rinkimų apylinkėje, įsikūrusioje Kupiškio viešojoje bibliotekoje, iki 13 val. balsavo 84 rinkėjai. Pasak šios apylinkės pirmininkės Dalios Dubenčiukienės, iki 9 val. buvo atvykę balsuoti tik 9 žmonės iš 724. Šiek tiek nerimavome dėl tokio prasto rinkėjų aktyvumo. Tačiau po vidurdienio žmonių sulaukėme daugiau. Negirdėjome nusiskundimų dėl užpustytų kelių. Žmones pavėžėti iš tolimesnių kaimų turėjęs autobusas atvyko pagal grafiką.

Šioje rinkimų apylinkėje balsavusi Dalia Vogulienė vylėsi, kad antrojo rinkimų turo neprireiks. „Labai norėčiau, kad kupiškėnai išrinktų politiką, kuriam rūpėtų jaunimo, kaimo žmonių, verslo vystymo problemos ir kad jos aktyviai būtų sprendžiamos“, – sakė ji.

Alizavoje ir Antašavoje bėdų su rinkėjų pavėžėjimu nebuvo. Užpustyti keliai buvo nuvalyti. Alizavos rinkimų apylinkėje 14.15 val. balsavo 106 rinkėjai iš 571 arba 18,7 proc., o Antašavos rinkimų apylinkėje – 130 iš 578 (be balsavusių namuose ir iš anksto).