Ekonomistas R. Kuodis laidoje svarstė – kodėl žmonės pasiilgsta sovietmečio, jaučia šiam laikui nostalgiją.

„Nes tada buvo didelis stabilumas. Jis buvo santykinai žemame išsivystymo lygyje, bet jis buvo. Sutikime, kad visi žmonės buvo įdarbinti, net ir visiški kreivarankiai, bet bedarbystės nebuvo. Bet žmogus žinojo, kad gaus tuos savo 100 rublių ir apsimokės kažkokį socialinį būstą, žmogui liks pinigų degtinei. Čia yra vienas iš saugumo lygių – kai tau daug nereikia iš gyvenimo“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas.

Jo teigimu, išsivystymo lygis Lietuvoje dabar – kur kas geresnis. Tai leidžia žmonėms turėti turto, daiktų ir jais rūpintis.

„Tas lemia didesnę streso lygį, nes tavo orbitoje yra daugiau kamuoliukų, kuriais reikia žongliruoti. Niekas nenori paprastai atkirsti į kažkokį gyvenimo kokybę, kurią turėjo prieš 20 metų, nes tavo vaikai yra pripratę prie naujausių mobilių telefonų, santykinai geros mašinos, užsienio kelionių. Ir jau būtų iššūkis paaiškinti aplinkiniams, kodėl, štai, dabar tu pasirinkai asketišką gyvenimo būdą, gal ne savo noru“, – laidoje „Geras gyvenimas“ kalbėjo jis.

Ekonomistas R. Kuodis kalbėjo, jog dabar žmonės turi didesnes ambicijas.

„Tai reiškia, kad mes turime daugiau dėti pastangų, siekiant išsaugoti tą susiklosčiusią gyvenseną. Ir daug žmonių susiduria su didelėmis problemomis, kai tą gyvenseną reikia keisti dėl tų pačių ekonominių aplinkybių. (…) Žmonės pasižymi tam tikra finansine inercija ir atsisako pripažinti, kad, pavyzdžiui, jo bedarbystė gali trukti visai ilgai.

Bet jis vis tiek nepuola greitai keisi gyvensenos.(...) Tas išsivystymas yra dviašmenis kardas – gana malonu pasiekti tuos aukštus gyvenimo standartus. Bet gana sunku susivaldyti situacijoje, jei kažkokios jėgos išmuša tave nuo tos gyvensenos“, – Žinių radijo eteryje svarstė jis.

Ekonomistas R. Kuodis laidoje „Geras gyvenimas“ sakė pasigendantis Lietuvos „elito“ dėmesio „gėrio sklaidai ir mecenatystei“.

„Asketiškumas nėra blogai, jis yra inkaras, kuris šiek tiek prilaiko tas mūsų svajas – leidžia šiek tiek su ironija pasižiūrėti į tą išsipusčiusį mūsų elitą. Kurio didžiausia tragedija gyvenime įmanoma – sutikti vakarėlyje damą su suknele, kuri yra kaip tavo. Ne, tu nesi nuogas, esi apsirengęs gražia, nauja suknele, bet dizaineris tave apgavo, pasakęs, kad ji vienetinė.

Pasirodo, kita dama turi tokią pačią. Ir jums norisi skradžiai žemę prasmegti. Kartais mūsų elitas sprendžia tokio lygio „tragedijas“, vietoje to, kad atiduotų save gėrio sklaidai, mecenatystei“, – kalbėjo ekonomistas R. Kuodis.

Jis laidoje „Geras gyvenimas“ ragino gyvenime vadovautis sveiko proto principai. Kalbėdamas apie tai R. Kuodis pateikė ir pavyzdį – laivų prasilenkimo taisykles jūroje.

„Jūroje, būriuojant yra tokios laivų prasilenkimo taisyklės – kaip nesusidurti laivams. Yra trys pagrindinės taisyklės ir vienas principas. Tas principas yra žymiai svarbesnis už taisykles – geriau neįsivelk į situacijas, kai prireiks žiūrėti į taisykles. Netgi susidūrus laivams yra taikomas abipusės kaltės principas – nes iki tokios situacijos net ir neturėtoje prieiti.

Tai čia gal ir būtų mano išvada platesnė – mąstykite daugiau sveiko proto principais, nežiūrėkite taisyklių, žinios specifinės padės gyvenime, bet reikia išmokti esmę ir principus. Jie visiškai sveiko proto – kas yra protinga, kas ne“, – Žinių radijo laidoje „Geras gyvenimas“ ekonomistas R. Kuodis.