„Komisija dirba nuo pat sudarymo (liepos 21 d.) ir savo išvadas paskelbs ne vėliau kaip iki rugpjūčio 21 d.“ – Eltai perduotame komentare teigia kultūros ministro atstovė spaudai Viktorija Vitkauskaitė.

Ketvirtadienį prokuratūra pranešė nepradėsianti tyrimo dėl A. Valotkos pasisakymų. Kaip skelbiama, prokuroras konstatavo, jog diskusijos LRT radijuje metu pasirinktos ir A. Valotkos išsakytos formuluotės ir palyginimai nėra užtraukiančios baudžiamąją atsakomybę.

Visgi, kaip pažymi V. Vitkauskaitė, prokuratūros sprendimas neturi jokios įtakos nei ministerijos komisijos vertinimo procesui, nei galutiniam verdiktui.

„Yra skirtingas pagrindas šioje vietoje. Ministerijos komisija vertina, ar buvo galimas tarnybinių pareigų pažeidimas, o prokuratūra – ar tos formuluotės galėjo užtraukti baudžiamąją atsakomybę. Kadangi tyrimų pagrindas skirtingas, komisijos darbo tai niekaip nepaveiks“, – sako V. Vitkauskaitė.

ELTA primena, kad VKI vadovas LRT radijo laidoje teigė, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški vietovardžių užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Po tokių A. Valotkos pasisakymų viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimas. Kritiką VKI viršininkui išreiškė Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Konstanty Radziwiłłas. Savo ruožtu Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti A. Valotkos teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

Kultūros ministras Simonas Kairys sukritikavo A. Valotką ir pranešė, kad tokie kalbos inspekcijos viršininko pasisakymai bus įvertinti specialios komisijos.

Į VKI viršininko pasisakymus sureagavo ir prezidentas Gitanas Nausėda, teigdamas, kad į viešus ginčus įsivėlęs A. Valotka pirmiausia turėtų atlikti jam numatytas funkcijas, o ne užsiimti politika.