Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario, Šešėlinės Vyriausybės kultūros ministro prof. Vytauto Juozapaičio iniciatyva į artimiausią komiteto posėdį planuojama įtraukti klausimą dėl kultūros ministro Š. Biručio pasirašyto įsakymo, kuriuo patvirtintos 2015 m. Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų gairės. V. Juozapaičio nuomone, jos diskriminuoja valstybines ir savivaldybių biudžetines kultūros ir meno įstaigas ir palieka išskirtines teises viešosioms bei kitoms įstaigoms.

„Pagal naujausius Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų teikimo gairių nurodymus, muziejai, bibliotekos, kultūros centrai, norėdami vykdyti projektą ir gauti 80 proc. finansavimą iš Kultūros rėmimo fondo, turi surinkti 20 proc. projekto įgyvendinimui reikalingų lėšų iš rėmėjų ar partnerių ir negali naudoti savo uždirbtų lėšų. Visi suprantame, kad regionuose surinkti lėšas iš rėmėjų – sudėtinga, taigi valstybinės ir savivaldybių biudžetinės kultūros ir meno įstaigos lieka prie suskilusios geldos. Šis ir kiti diskredituojantys sprendimai, svarbūs visam kultūros sektoriui, turi būti išspręsti artimiausiu metu“, – teigia Seimo narys.

Savo kreipimesi į komiteto narius Seimo narys prof. V. Juozapaitis atkreipė kolegų dėmesį į sunerimusios asocijuotos Lietuvos kultūros ir meno bendruomenės nuogąstavimus, kurie jau kreipėsi į kultūros ministrą, kad toks viešųjų įstaigų ir uždarųjų akcinių bendrovių protegavimas, sukuriant dirbtines kliūtis valstybės biudžeto įstaigoms, iš esmės yra asmeninės ministro programos „suverslinant“ kultūros politiką rezultatas, vedantis valstybės ir Vyriausybės programą bei įsipareigojimus kultūrai į pražūtį.

„Antrindamas Lietuvos kultūros ir meno atsakingų bendruomenės atstovų nuomonei manau, kad tai yra antiprograma ir destrukcija, kurią būtina stabdyti valstybės atstovybėje kaip akivaizdų blogį“, – teigia prof. Vytautas Juozapaitis. – Labai tikiuosi, kad artimiausio Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdžio metu kultūros ministras Š. Birutis išsamiai ir kompetentingai paaiškins šio netikėto veiksmo priežastį bei nurodys buvusius ar esamus politinio (asmeninio) pasitikėjimo pareigūnus, inicijavusius tokio teisės akto pakeitimą bei atsakys ir į kitus Lietuvos kultūros ir meno bendruomenės asocijuotų atstovų kreipimesi keliamus klausimus“.