„Politinis spektaklis, priešlaikinių rinkimų cirkas, visų Seimo narių sutapatinimas su susikompromitavusiais savivaldybių tarybų nariais ir bandymas „perkrauti“ Seimą tebuvo dūmų uždanga siekiant atsikratyti atsakomybės dėl nepavykusių reformų, prastėjančios ekonominės situacijos, augančio skurdo ir gyventojų nusivylimo.

Dabar pats laikas vaidinti principingus ir palikti valdžią, nes iki kadencijos pabaigos vis labiau išlįs nepadarytų ar prastai padarytų darbų „ausys“,- Eltai sakė L. Kukuraitis.

Pasak jo, tokių „ausų“ yra daug visose srityse, tačiau buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras atkreipia dėmesį į socialinės politikos problemas.

Anot L. Kukuraičio, socialinės politikos iššūkiai mūsų visuomenę užgrius visu pajėgumu, ir natūralu, kad valdantieji nori jų išvengti.

Prognozuoja, kad kiti metai dėl negalios, įtraukiojo ugdymo reformų, paramos būstui negaunančių jaunų šeimų gali virsti katastrofa

L. Kukuraičio teigimu, jau pasirodę pirmieji duomenys apie 2021-ųjų metų Lietuvos žmonių pajamas, rodo, kad skurdas ir nelygybė po 4 metų vėl pradėjo augti, o pensininkų skurdas viršijo 10 metų aukštumas.

„Kitais metais pasirodysiantys 2022-jų metų gyventojų pajamų tyrimo duomenys taip pat nieko gero nežada, nes dėl didžiulės infliacijos visų pažeidžiamiausių grupių perkamoji galia krito: senatvės pensijos 6 proc., vaiko pinigai 13 proc., o neįgaliojo išmoka 5 proc. Šių prastėsiančių rodiklių dabartinė valdžia labai vengia, nes juk niekas nenori į Seimo ir visus kitais metais vyksiančius rinkimus ateiti su žinia, kad per jų kadenciją skurdas ir nelygybė tik augo“,- sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas L. Kukuraitis.

Skambiai pristatytos negalios reformos sėkmė, jo nuomone, priklauso tik nuo ministerijų paruošiamojo darbo.

„Seime vykdyta parlamentinė kontrolė parodė, kad gal tiktai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ruošiasi rimčiau, tuo tarpu Sveikatos apsaugos ar Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, atrodo, kad apie reformą ir jų atsakomybę net nėra girdėję. Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad nuo sausio mėnesio bus naudojamas visiškai kitoks negalios nustatymo klausimynas, kurio tik nedidelė dalis dar mano ministravimo metu buvo testuojama bei lyginama su dabartiniu. Todėl tikėtina, kad kitų metų pirmasis pusmetis bus persmelktas pažeidžiamiausių mūsų visuomenės narių neteisingumo, nesupratimo ar kitokiais jausmais“,- prognozuoja buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis.

Jo manymu,suplanuota įtraukiojo ugdymo reforma kitais metais gali pavirsti katastrofa.

„Jau dabar tiek šeimos, tiek mokyklų atstovai kalba, kad dar 2020-ais suplanuota įtraukiojo ugdymo reforma, turėsianti įvykti 2024-ais gresia pavirsti katastrofa, nes specialistų trūksta dramatiškai, mokyklos nepasiruošusios, lėšų nėra, o laiko nebeliko. Esu tikras, jog kokybiškam ugdymui ir socialinei įtraukčiai gerų norų ir pažadų neužteks, o jokie reikšmingi darbai padaryti nebuvo. Už tokį aplaidumą mokės vaikai, šeimos, mokytojai, o įtampa, susipriešinimas ir, neduok Dieve, atskirtis visuomenėje tik augs. Kaip įmanoma didinti toleranciją, neįgaliųjų įtraukimą, socialinį dialogą, kai pačioje sistemoje nepasiruošimu koduojami konfliktai ir įtampa?“,- stebisi politikas.

Jo duomenimis, šiuo metu daugiau negu 1200 šeimų laukia sprendimo dėl finansinės paskatos įsigyjant pirmąjį būstą.

„Ministerijai beviltiškai vėluojant su sprendimais, tokių šeimų, o kartu ir jų nepasitenkinimas, auga kaip ant mielių. Apie vis augančias būsto paskolas jau kurį laiką niekas rimtai nekalba, tačiau jos auga ir toliau, o toms dešimtims tūkstančių jaunų šeimų, auga ne tik būsto kainos, bet ir vaikų ugdymo, maitinimo ir kitos būtinosios išlaidos. Į bet kokius opozicijos siūlymus bent dalį bankų viršpelnių grąžinti tiems, kas juos sumoka, valdantieji tik numoja ranka, taip į kampą spausdami mūsų visuomenės pagrindą – jaunas šeimas“,- sako parlamentaras L. Kukuraitis.

Mokesčių reforma- liūdnas pavyzdys, kaip iš didelio debesies nebūna lietaus

Ekonomikos lėtėjimas, augantis nedarbas ir kitos su lėtėjimu susijusios pasekmės, anot L. Kukuraičio, taip pat jau beldžiasi į duris ir niekas negali prognozuoti, kiek tai užtruks.

„Žadėta, laukta, būtina mokesčių reforma yra tik dar vienas liūdnas pavyzdys, kaip iš didelio debesies nebūna lietaus. Tai, ką siūlo finansų ministrė, kaip pasirodo, net nėra Vyriausybės ar valdančiųjų siūlymai ir vieni aršiausių reformos kritikų yra patys valdantieji. Biudžeto surinkimą gyvybiškai reikia didinti, nes jau vien šiems metams tik ilgalaikiams valstybės įsipareigojimams (socialinei apsaugai, šveitimui, sveikatai ir kt.) padengti valdantieji skolinasi 2,5 proc. nuo BVP, o tie įsipareigojimai juk niekur nedingsta“,- sako L. Kukuraitis.

Ši valdžia, anot jo, iki šiol neturėjo sunkumų su fiskaline valstybės drausme, nes nuo Covid pandemijos laikų Europos Komisija atleido fiskalinės drausmės gniaužtus, kas valstybėms leido skolintis didžiules sumas kovidinėms, krašto apsaugos, energetiniams, o taip pat ir einamiesiems valstybės kaštams padengti.

„Eina kalbos, kad kitiems metams Europos Komisija (EK) grįš prie fiskalinės drausmės principų ir dabartinei valdžiai subalansuoti 2024-ųjų biudžetą bus didžiulis iššūkis, kuris turbūt net vers ženkliai apkarpyti viešąsias išlaidas, nekalbant jau apie nepatenkintus daugelių visuomenės grupių lūkesčius“,- svarsto demokratas L. Kukuraitis.

Jo nuomone, valdantieji siekia išvengti atsakomybės ir dėl laukiančių socialinės politikos iššūkių.

„Kas viso to norėtų prieš ar per ateinančių metų rinkimus? Ir kaip yra valdantiesiems geriau – ar dabar pasislėpus po „principingos“ politikos motyvu pabėgti viską palikus naujai ateinantiems, ar principingai prisiimti atsakomybę už savo politikos pasekmes iki kadencijos galo tęsiant darbus? Įvardinau tik keletą esminių socialinės politikos iššūkių, kurie mūsų visuomenę užgrius visu pajėgumu, ir kurių lengva ranka norėjo išvengti konservatoriai“,- sako L. Kukuraitis.

Politikas nemano, kad tai atsakinga ir principinga politika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)