„Karas yra didžiulė blogybė. Nelinkėkim niekam kariauti. Vieninteliai ginklai, kurie galėtų būti, tai tiktai šitie šoviniai, - laikydamas du krepšinio kamuolius su renginio dalyvių parašais kalbėjo liberalas, krepšinio veteranas Linas Kvedaravičius. - Simboliniai šoviniai. Ir jais šaudyti reikia labai taikliai. Bet tiktai sporto aikštelėje.“

L. Kvedaravičius palinkėjo, kad rusai su gruzinais kautųsi tik sporto varžybose, o visus kitus konfliktus spręstų taikiai.

Atsiimdamas sau skirtą kamuolį, Gruzijos ambasadorius Georgijus Kerdikošvilis taip pat išreiškė viltį, kad kraujo praliejimas nepasikartos.

„Aš tikiu, kad šitas kamuolys bus taikos kamuolys. Norėčiau, kad ir mūsų kaimynai, kurie mus yra okupavę, taip pat įsisąmonintų, kad taika yra pats geriausias dalykas. (...) Yra jėgų, kurios suinteresuotos, kad ši data (Rusijos-Gruzijos karo metinės – DELFI) būtų kuo greičiau pamiršta. Kviečiu šitą dieną minėti, nes ji reikšminga ir Lietuvai, ir kitoms tautoms. Manau, kad XXI amžiuje jau atėjo laikas Rusijos Federacijos fašistinei politikai baigtis. Ne tik Gruzijos, bet ir kitų tautų ir pasaulio atžvilgiu“, - kalbėjo G. Kerdikošvilis.

Ambasadorius renginio dalyviams padėkojo prorusiškų jėgų kontroliuojamų regionų bei visos Gruzijos žmonių vardu. „Mes esame dvi laisvę mylinčios tautos. Niekas nebus pajėgus mus įveikti“, - tęsė diplomatas.

Rusijos ambasadorius Vladimiras Čchikvadzė sau skirto krepšinio kamuolio atsiimti neatėjo.

Iniciatyva „apginkluoti“ rusus ir gruzinus krepšinio kamuoliais nėra atsitiktinė – jau rugsėjo pradžioje Rusija ir Gruzija iš tiesų aiškinsis santykius krepšinio aikštelėje. Šių dviejų šalių rinktinės susitiks Lietuvoje vyksiančio Europos vyrų krepšinio čempionato grupės varžybose. Gruzijos ambasadorius G. Kerdikošvilis, primindamas artėjančią krepšinio dvikovą, išreiškė viltį, kad šios rungtynės apsieis be incidentų.

Piketo metu vyko ir dar viena simbolinė akcija. Protestuodami prieš Rusijos karinės galios demonstravimą bei iš prancūzų nusipirktą „Mistral“ karo laivų technologiją, renginio dalyviai kūdroje priešais Rusijos ambasadą paskandino simbolinį karo laivą.

M. Adomėnas: tai neturi pasikartoti mūsų žemėje

Konservatorius Mantas Adomėnas piketo dalyvius ragino nepamiršti Rusijos agresijos prieš Gruziją. Jis taip pat pabrėžė, kad okupuotos Gruzijos turi būti neatskiriama šios valstybės dalimi.

„Matome tolesnę karinę eskalaciją, matome išpuolių prieš Gruziją suintensyvėjimą, matome kariuomenės tolesnį dislokavimą okupuotose teritorijose. Galiausiai matome bandymą okupaciją paversti aneksija, t.y. Prijungti Abchazijos ir Cchinvalio teritorijas prie Rusijos Federacijos, - kalbėjo M. Adomėnas. - Tie dalykai negali būti pamiršti. (...) Mes turime susirūpinti savo krašto saugumu. Turime pademonstruoti, kad tokie dalykai, kaip Gruzijoje, neturi pasikartoti mūsų žemėje.“

Parlamentaras taip pabrėžė, kad Lietuva neišsižada paramos Gruzijai bei reikalauja okupuotų teritorijų sugrąžinimo, nepriklausomų stebėtojų įvedimo į konflikto zoną bei Rusijos karinių pajėgų išvedimo. Be to, Lietuva esą pasisako už tai, kad Gruzija turi teisę dėl narystės Europos Sąjungoje ir NATO spręsti pati, o ne taip, kaip „norės primesti didysis Šiaurės kaimynas“.

P. Auštrevičius: demokratijos rūdys kenkia visiems

Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius žurnalistams teigė, kad Rusijos ir Gruzijos konflikto sureguliavimas privalo vykti dalyvaujant ne tik šių dviejų šalių atstovams.

„Mes kviečiame visas puses spręsti reikalus prie derybų stalo, Ženevos derybose. Manome, kad tai yra pernelyg rimtas reikalas, kad jį vertinti kaip kažkokį regioninį reikalą. Tokios situacijos skatina plėstis konfliktus, jos skatina regioninį nestabilumą ir tolimesnius panašius įvykius“, - kalbėjo P. Auštrevičius.

„Tikimės, kad Rusijos diplomatai ir piliečiai išgirs tą signalą, kurį mes norime pasiųsti“, - pridūrė politikas.

Pasak jo, per trejus metus Rusijos politika nedaug tepakito. „Ta neteisybės sėkla, demokratijos rūdys – jos pjauna visas valstybes“, - sakė liberalas, pažymėdamas, kad su demokratijos išbandymais pastaruoju metu susiduria ir Lietuva.

Europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė renginio dalyviams pažadėjo, kad tiek ji, tiek kiti Lietuvos deleguoti Europos Parlamento nariai ir toliau reikš paramą Gruzijai bei stengsis, kad tarptautinės arenos žaidėjai nepamirštų prieš trejus metus įvykusio konflikto, kurio paliktos žaizdos Gruzijoje atviros iki šiol.