Kuo karas Ukrainoje vis labiau grimzta į aklavietę, tuo labiau Lietuvoje auga nerimas, kad Rusija puls ir Baltijos šalis. Ar galima tikėtis tokio baisaus scenarijaus?

„Šita situacija yra šiek tiek paradoksali. Teisūs tie, kurie sako, kad Lietuva yra saugiausia per savo istoriją. 1940 metais nebuvome jokiame aljanse, nė vieno sąjungininko neturėjome, tai tokia buvo situacija. Bet iš kitos pusės Rusija taip pat niekada nebuvo tokia atvirai agresyvi, kokia yra dabar, todėl pergalė Ukrainoje yra konceptualus dalykas. 

Jei tai pavyktų, tai keistųsi Rusija ir visa geopolitinė situacija. Jei tai nepavyktų, tai irgi keistųsi situacija, ir tada mes turėtume koncentruotis kartu su savo sąjungininkais į gynybą. Bet dabar karas kol kas vyksta Ukrainoje, čia reikia koncentruotis. Reikia suprasti, kad Rusija jau pervedė savo ekonomiką ant karo bėgių, ko nepavyksta ar tai labai lėtai vyksta Europoje, nors turi didžiulį potencialą, kur gali viską pagaminti“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Tačiau esminis dalykas, ką turi žinoti kiekvienas Lietuvos pilietis yra tai, kiek jis gali jausti saugus, kiek mes pasiruošę galimai agresijai, nes ukrainiečiai konstatuoja, kad nesame pasiruošę. Ką daryti?

„Iš pradžių turime suprasti, kad yra blogiau nei mes anksčiau tikėjomės. Aš pats turiu prisipažinti, kad tikėjausi, jog Ukrainos puolimas pernai bus kažkoks rezultatyvesnis, toks vaizdas buvo, kad tuoj pat ir išstums. Bet to neįvyko, iš to kyla visa eilė dalykų, apie kuriuos reikia mąstyti iš naujo“, – reziumavo A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)