„Klausimas yra paprastas, kurį sprendžia ir JAV, į kurį ir Europa turi turėti atsakymą: kas būtų tuo atveju, jeigu Pekinas bandytų jėga užimti dabartinį Taivaną? Toje vietoje, mano manymu, Lietuvos politika Taivano atžvilgiu kaip tik yra visiškai teisingai sudėliota. Reikia pastebėti, kad net ir EP yra priimtas svarbus raportas. (…) Lietuva turėtų stoti kartu su JAV, ir ginti Taivaną“, – sakė A. Kubilius „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ kartu su „valstiečių“ atstovu Giedriumi Surpliu diskutavęs apie planuojamą pasirašyti nacionalinį partijų susitarimą dėl užsienio politikos.

Susitarimą apsunkina diskusijos dėl Kinijos, rašė ELTA.

„Man čia taip įdomu, kad „valstiečiai“ taip labai ryškiai demonstruoja savo rūpestį santykiais su Kinija. Kiti dalykai turbūt jiems nelabai rūpi, arba visur kitur jie pritaria. Aš tik noriu pasakyti, kad būtų verta giliau pabandyti pajausti, pamatyti Europos Sąjungos (ES) politikos Kinijos atžvilgiu pokyčius. Ypač per pastaruosius keletą metų labai ryškiai ir Europos Parlamento (EP), ir ES įvairiuose kituose dokumentuose, yra įvardijama paprastai ir aiškiai, kad Kinija yra strateginė varžovė, ir ES pozicija labai sparčiai artėja su JAV pozicija šiuo požiūriu', – kalbėjo A. Kubilius.

Pasak jo, kaip toliau klostysis, sunku pasakyti.

„Gali būti, kad Rusijos karas prieš Ukrainą ir Vakarų parodyta karinė, technologinė galia gali paveikti ir Kinijos tolesnę politiką, kuri iki šiol buvo gana agresyvi tarptautiniu mastu. Galbūt Kinija truputį keis savo politiką.

Bet šitoje vietoje turime labai aiškiai patys sau daryti išvadą, kad santykiai su autoritarinėmis valstybėmis – ar tai būtų šalia mūsų esančios Baltarusija ir Rusija, ar tokia globali galia kaip Kinija, santykiai ir jų politika yra nemaža grėsmė tarptautinei tvarkai, kuri leistų visiems gyventi be tokių dramatiškų dalykų“, – kalbėjo A. Kubilius.

Tiki, kad Kinija galėti pajudėti demokratiško valdymo link

Europarlamentaras kalbėjo, kad Taivanas ilgą laiką manė, kad dabartinė Kinijos valdžia nėra teisėta, o Taivano valdžia yra teisėta.

„Bet čia palikime tuos reikalus jiems patiems aiškintis. Bet , ką mes turime matyti, – kad Kinija ir Taivanas kada nors gali apsijungti. Klausimas – tik kokiu pagrindu. Aš matyčiau perspektyvą ir to, kad Kinija kada nors gali pajudėti labiau demokratiško valdymo būdo link. Taivanas yra geras pavyzdys, kad kinai gali labai neblogai demokratiškai tvarkytis. Tai irgi turime turėti omenyje“, – sakė A. Kubilius.

Siūlo likti realistais

„Valstietis“ G. Surplys atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra NATO narė.

„ Grįžtant prie susitarimo, labai daug dalykų dėl Kinijos ten yra įrašytų principingų, kuriems LVŽS pritaria besąlygiškai. Bet, jeigu jau įsirašėme, ir visi kartu sutariame, kad santykius su Kinija vystome per ES, tai gal ir sekime tuo, kaip parašyta ES“, – sakė G. Surplys.

Pasak jo, galime keisti ES politiką, tačiau reikia būti realistais šitoje vietoje.

„Galime keisti ES politiką, bet neįsivaizduokime, kad viską, ką parašysime šitame popieriuje, pasaulis, Amerika, ES seks Lietuvos šviesuolių dokumentu. Taip nebus. Vertinkime savo realias galias, ir darykime tai, kas įmanoma“, – ragino G. Surplys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)