„Tas pareiškimas yra svarbus ir galima tik pasveikinti Latvijos vyriausybę su tokiu sprendimu, kokio Lietuva tikėjosi jau seniai. Panašų sprendimą jau žymiai anksčiau yra paskelbę estai, lygiai tokį pat sprendimą, gal net griežtesnį, yra paskelbusi Lenkija. (...) Latvių pozicija yra racionali, suprantama ir gerai, kad jie ją vakar paskelbė“, – LRT radijui trečiadienį sakė A. Kubilius.

Tiesa, jis teigė, kad jam ankstesnė Latvijos pozicija šiuo klausimu buvo „keistoka.“

„Pasižiūrėjus į elektros gamybos ir suvartojimo balansus, tai tarp Baltijos valstybių vienintelė Lietuva yra ryškiai deficitinė. Kai latviai anksčiau neatsisakydavo planų pirkti Astravo AE elektrą, tai visada keldavau klausimą (...), kam tą elektrą pirksite, jei planuojate pirkti tik tam, kad ją po to pardavinėtumėte Lietuvai“, – sakė A. Kubilius.

Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis antradienį teigė, kad sprendimas dėl elektros energijos prekybos su Baltarusija priimtas atsižvelgiant į įvykių raidą šioje šalyje.

Anot premjero, šiuo atveju Latvija galbūt prekiaus elektros energija su trečiosiomis šalimis, naudodamasi Latvijos ir Rusijos jungtimi.

„Mūsų sprendimas reiškia, kad per šią jungtį mes nepirksime elektros energijos iš Baltarusijos. Tai neatmeta galimybės, kad mes toliau prekiausime – pirksime ir parduosime – elektros energiją iš Rusijos, mes tik eliminuosime Baltarusijos elektros energiją per šią jungtį“, – pažymėjo jis.