KT akcentuoja, kad Seimo paklausimus, ar parlamentarų ir valstybės pareigūnų, kuriems pradėta apkaltos byla, konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai, nagrinėjamos skubos tvarka.

„Taigi, byla dėl Seimo nario P. Gražulio veiksmų atitikties Konstitucijai bus nagrinėjama skubos tvarka. Tačiau ir skubos tvarka nagrinėjamos bylos turi būti parengtos posėdžiui – šiuo metu tiriama turima medžiaga, jei reikalinga, bus apklausti atitinkami asmenys“, – teigiama KT atsakyme Eltai.

KT P. Gražulio bylos nagrinėjimą ketina pradėti rudenį.

„Paruošus konstitucinės justicijos bylą, ji bus pradedama nagrinėti. Tikėtina, kad Konstitucinis Teismas šios bylos nagrinėjimą pradės rudenį“, – informuoja KT.

ELTA primena, kad birželio 1 dieną Seimas apsisprendė pradėti apkaltą parlamentarui P. Gražuliui ir kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) išvados dėl šio proceso pagrįstumo.

Apkaltos būdu pripažinus P. Gražulį kaltu, jis netektų Seimo nario mandato ir teisės dalyvauti rinkimuose 10 metų.

Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma tikino, kad tikslas nėra teisti P. Gražulį. Pasak jo, siekis yra paprašyti KT išaiškinimo, ar P. Gražulis pažeidė Konstituciją.

Apkaltos iniciatyvos P. Gražulis sulaukė po to, kai pernai, rugsėjo 15 d. Seimo posėdžio metu, balsuodamas už parlamentarą Liną Jonauską, politikas „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“. Pažeidimą konstatavo Seimo etikos sargai.

Dėl šios priežasties Seimas sudarė specialiąją tyrimo komisiją, kuri tiria Tautos ir teisingumo sąjungos lyderio elgesį ir pateiks išvadą, ar yra pagrindo pradėti apkaltos procedūrą. Išvadas parlamentarams komisija buvo įpareigota pateikti iki šių metų gegužės 17 d.

Visgi apkalta P. Gražuliui gresia ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. bendrovės „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)