Seimas gegužę kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydamas atsakyti, ar Seimo narių A.Sacharuko ir L.Karaliaus veiksmai, tarp kurių - ir balsavimo vienasmeniškumo principo pažeidimas, neprieštarauja Konstitucijai.

Iš L.Karaliaus mandatą norima atimti už tai, kad jis atostogavo, užuot dirbęs pratęstoje Seimo rudens sesijoje, sakė netiesą, sudarė galimybę pasinaudoti jo mandatu. A.Sacharukas Seimo nario mandato gali netekti už tai, kad 11 kartų neteisėtai balsavo L.Karaliaus kortele, dangstė savo nusižengimą.

Seimui atstovauja Seimo nariai Vytenis Povilas Andriukaitis ir Kęstutis Masiulis, Seimo kanceliarijos Teisės departamento Valstybinės teisės skyriaus vyresnieji patarėjai Edvinas Mušinskis bei Pranas Žukauskas.
Į Konstitucinio Teismo posėdį atvyko Seimo nariai A.Sacharukas bei L.Karalius, jų advokatai Vygantas Barkauskas ir Saulius Žentelis.
Į posėdį kaip specialistai pakviesti Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, Seimo kancleris Jonas Milerius, Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Vytautas Pinkus.

Kaip liudytojai pakviesti Seimo narys Algimantas Salamakinas, Seimo kanceliarijos Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamento direktorius Jurgis Bridžius, Seimo posėdžių sekretoriato Posėdžių rengimo poskyrio vyresnysis specialistas Arūnas Glavickas, Seimo nario L.Karaliaus padėjėja-sekretorė Viktorija Vaičiulienė.

Taip pat pakviesti bendrovės "Irmusta" direktorė Irena Ozerdem, bendrovės "Tez Tour" direktorius Aleksandras Sukovas, bendrovės "BPC Travel" direktorius Gvidas Aukštuolis, žurnalo "Žmonės" vyriausioji redaktorė Daina Žemaitytė (Lingienė), žurnalo "Žmonės" žurnalistė Laisvė Radzevičienė, kiti žurnalistai.

Nors Seimas į KT dėl apkaltų A.Sacharukui ir L.Karaliui kreipėsi atskirais prašymais, teismo sprendimu, jie sujungti į vieną bylą.
Jei Konstitucinis Teismas pripažįsta, jog asmuo savo konkrečiais nurodytais veiksmais šiurkščiai pažeidė Konstituciją, Seimas balsuoja dėl parlamentaro mandato panaikinimo. Tokiam sprendimui priimti reikia 85 parlamentarų balsų.

Opozicinė Seimo Krikščionių partijos frakcija turi 12 narių. Ją sudaro daugiausia nuo Tautos prisikėlimo partijos atskilę parlamentarai.