Apie tai pirmadienį pranešė Kretingos savivaldybė.

„Džiaugiuosi, kad šiame periode, kai iki naujų savivaldos rinkimų liko tik penki mėnesiai, trys rajono politinės jėgos ryžosi prisiimti visą atsakomybę ir neleisti įvykti blogiausiam scenarijui“, – sakė savivaldybės meras Antanas Kalnius.

Suformuoti naują daugumą rajono taryboje prireikė po to, kai rugsėjį Lietuvos socialdemokratų frakcija ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio ir Nepriklausomų narių frakcijos nutraukė valdančiosios daugumos koalicinę sutartį, taip pat atšaukė savo atstovus iš komitetų pirmininkų pareigų.

A. Kalniaus teigimu, iširus senajai daugumai, susidurta su realia tiesioginio valdymo įvedimo Kretingos rajone grėsme.

„Žinia, rugsėjį, praradus pasitikėjimą, buvo atleistas ir savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas. Įstatymai numato, kad naują savivaldybės administracijos vadovą taryba turi paskirti per du mėnesius. To nepadarius – savivaldybėje įvedamas tiesioginis valdymas. Paskirti naują vadovą, nesant taryboje valdančiosios daugumos ir bendro daugumos tarybos narių sutarimo, praktiškai yra neįmanoma“, – tvirtino meras.

Naujosios valdančiosios daugumos atstovai jau sutarė ir dėl naujų savivaldybės vadovų paskyrimo. Vietoj Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų deleguoto mero pavaduotojo Dangiro Samaliaus į šias pareigas bus siūloma Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos pirmininkė Vitalija Valančiutė.

„Matydami susidariusią situaciją taryboje, negalime likti nuošalyje ir leisti paralyžiuoti savivaldybės darbą. Turime prisiimti visą atsakomybę, deleguotą mus išrinkusių žmonių. Kartu tikiu, kad po pusantrų metų trukusio vaidų savivaldybėje laikotarpio, šiandien prasideda jau trečiasis šios kadencijos etapas – galimybės stabilizuoti situaciją laikotarpis“, – teigė V. Valančiutė.

Į Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorės pareigas bus siūloma Darbo partijos frakcijos narė Jolita Vaickienė. Anksčiau ji jau yra ėjusi Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorės, taip pat mero pavaduotojos pareigas.

Naujoji valdančioji dauguma rajono savivaldybės taryboje turės 13 balsų iš 25.