Padėtis Donbase išlieka labai sunki. Rusijos armija stengiasi sutelkti milžiniškas pajėgas tam tikrose teritorijose, kad vis smarkiau spaustų mūsų gynėjus. Ten, Donbase, dabar sutelkta didžiausia Rusijos armijos karinė galia.

Aktyviausiai rusų pasaulis dabar veržiasi į Sjeverodonecką. Antradienio ryto duomenimis, miestą fronto linija padalino pusiau. Tačiau ukrainiečių kariai nepasiduoda – gatvėse verda nuožmūs mūšiai. Jei rusams pavyks užimti Sjeverodonecką ir netoliese esantį Lysyčanską – kremlius kontroliuos beveik visą Luhansko sritį.

Socialiniose tinkluose dalijamasi ir vaizdo įrašu, kaip su ukrainiečių kariais keliavę užsienio žurnalistai patenka į apšaudymą. vos už kelių metrų sprogęs sviedinys sužalojo karį ir žurnalistą. Pastarajam pasisekė, kad rusų ataką išgyveno.

Priešingai, nei prancūzų BFM-TV žurnalistas.

Frederikas Leklerkas-Imhofas vakar žuvo apšaudžius automobilį, kuriuo iš Sjeverodonecko buvo evakuojami žmonės. Jis tapo 32-tru per rusijos invaziją Ukrainoje žuvusiu žurnalistu.

„Visiškai bjauru pastebėti, kad tyčia taikomasi į žurnalistus arba humanitarinės pagalbos konvojus, transporto priemones. Tai yra akivaizdūs karo nusikaltimai. Šiame konflikte nepaisoma net Ženevos konvencijos“, – sako organizacijos „Reporteriai be sienų“ vadovas.

Toliau bombarduojami ir civiliai gyventojai. Keletas žmonių sužeista apšaudžius šiaurinius Charkivo priemiesčius.

„Esame pirmieji eilėje. Kad ir kas nutiktų, esame pirmieji. Jau du mėnesius. Dabar jau trečias mėnuo, kai taip. Visi bijo čia atvykti – humanitarinės pagalbos darbuotojai, greitosios pagalbos automobiliai, niekas nenori čia atvykti“, – sako vienas Charkivo gyventojas.

Ugniagesiai dirbo ir Mykolajive. Čia per ataką sugriautas mėsos gamybos cechas.

Tuo metu laikinai okupuoto Mariupolio gatvėse toliau transliuojami Kremliaus propagandiniai kanalai. Nors gyventojai namuose vis dar neturi nei vandens, nei elektros.

„Ateinu čia nuolat. Na ne kasdien, maždaug kas antrą dieną. Nes turiu telefoną, žibintuvėlių, elektrinį dviratį – žodžiu, įrangą, kuriai reikia elektros. Gyvenu prie stoties, o ten nėra nei elektros, nei galimybės įsikrauti“, – tikina Mariuolio gyventojas.

„Gyvenu Italianskaja gatvėje. Mūsų pastatas smarkiai apgadintas, stogas kiauras, langai išdaužyti. Nežinau, kaip jie visa tai sutvarkys. Nėra vandens, nėra elektros. Žinoma, padėtis tikrai sunki“, – taip sako Mariupolio gyventoja.

Gatvėse bandoma ir prekiauti. Tačiau prekės per karą išvogtos, pinigų žmonės taip pat neturi.

Tačiau okupacinei valdžiai verslas nusiaubtame mieste gali būti sėkmingesnis. Ji skelbia, kad Mariupolio uostą paliko pirmasis krovininis laivas. 2,5 tūkstančio tonų metalo lakštų ritinių išgabenta į rusijos miestą Rostovą.

Rusija šiandien paskelbė, kad perduos 152 ukrainiečių karių palaikus. Jie rasti tuneliuose po gamykla „Azovstal“. Šį mėnesį šimtai gamykloje buvusių ukrainiečių karių sudėjo ginklus ir buvo išgabenti į rusijos kontroliuojamas teritorijas. Kyjivas tikisi juos iškeisti į karo belaisvius, tačiau Rusija sako, kad prieš svarstydama keitimąsi, juos teis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)