BBC straipsnis rusų kalba apie tai, kaip per pastaruosius šešerius metus jau 12 Rusijos mokslininkų buvo sulaikyti, apkaltinti valstybės išdavyste ir dalis jų nuteisti ilgiems metams įkalinimo sunkiųjų darbų kolonijose, regis, neturėjo nieko nustebinti.

Po garsiosios 2018-ųjų spaudos konferencijos, kurios metu V. Putinas pristatė „analogų pasaulyje neturinčią ginkluotę“, kuri esą gali manevruoti meteorito greičiu, įveikti visas oro gynybos sistemas ir yra faktiškai „neįveikiama“, Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) susidomėjo būtent tos srities ekspertais, kurie vienaip ar kitaip prisidėjo kuriant tariamai nesunaikinamas „Avangard“, „Kinžal“ ir kitas hipergarsines raketas, t.y. tas, kurios skrieja 5 ir daugiau kartų už garso greitį.

V. Putino režimas per pastaruosius metus grubiausiais ir ciniškiausias metodais tildė ne tik kritikus, bet ir visus nors kiek įtartinus, kurie esą galėjo išduoti Rusiją, išpliurpti paslaptis. Jokia paslaptis, kad teisėsauga ir visa teisinė sistema Rusijoje tėra susidorojimo įrankis – jei Kremliui reikia, tai labai greitai atsiranda ir įtariamieji, ir pripaišomi reikiami „įrodymai“, o ir bausmės būna žiaurios.

Vis dėlto tai, kad tarp tų įtariamųjų, o tada ir kaltinamųjų bei nuteistųjų atsidūrė ne tik tie mokslininkai, tiesiogiai dirbę su V. Putino išliaupsintų „superginklų“ projektais, bet ir netgi neturėję su jais nieko bendro, tiesiog dirbę susijusiose srityse, turėjo sukelti nemažai klausimų ir baimės.

Kas bus kitas? Kurį, kada ir už ką sulaikys, kokią bylą sukurps? Visa tai gali būti tik banalus formalumas. Bet tikrosios priežastys pasimatė per pastaruosius dvejus metus. Karas Ukrainoje čia suvaidino svarbų vaidmenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)