Parlamentarai piktinasi, kad pagal Seimo naujai priimtą įstatymo projektą, merų ir tarybų narių atitiktį viešųjų ir privačiųjų interesų nuostatoms tirs savivaldybių Etikos komisijos.

„Tokia praktika kuria rizikas Lietuvos demokratijos sklandžiai raidai, neužtikrina skaidrumo ir sąžiningumo principų, kadangi savivaldybių Etikos komisijos yra politizuotos, o jų vykdomi tyrimai gali būti neobjektyvūs ir trukti neribotą laiką“, – rašoma kreipimesi į prezidentą.

Parlamentarai prezidento prašo vetuoti įstatymo projektą ir pateikti pasiūlymus, kurie ištaisytų, pasak jų, ydingą įstatymo projektą.

Nors vienas iš kreipimosi į prezidentą iniciatorių, konservatorių frakcijos Seime narys Vilius Semeška tikino bandęs pateiktį siūlymą, kad iš VTEK šie įgaliojimai nebūtų priimti. Visgi, pasak jo, palaikymo šiam siūlymui pritrūko.

„Po ilgos kovos ir diskusijos, vos 4 balsų skirtumu, Seimas nusprendė kitaip. Ir tai yra tikrai didelis pavojus demokratijai, nes nei visuomenė, nei žiniasklaida gali net nesužinoti, ką ten veikia savivaldybių politizuotos etikos komisijos, o merai bus amžinai išplauti jų daugumos sudarytose Etikos komisijose“, – Eltai piktinosi V. Semeška.

„Tai mes prašome vetuoti ir pateikti šio įstatymo pasiūlymus, kad vis dėlto Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ir toliau tirtų merus ir savivaldybių tarybų narius“, – sakė parlamentaras.

Kreipimąsi pasirašė 27 parlamentarai tiek iš valdančiosios daugumos, tiek ir iš opozicijos.