Sprendimas steigti šį Lietuvos kariuomenės struktūrinį padalinį ministerijoje priimtas dar praėjusiais metais, o šių metų pradžioje tam pritarė Valstybės gynimo taryba. Šiuo metu, pasak KAM, dėl padalinio steigimo turės svarstyti Vyriausybė.

Numatoma, kad kibernetinės gynybos valdyba diegtų strateginio ir operacinio lygmenų ryšių ir informacines sistemas, užtikrintų jų sąveiką su NATO, krašto apsaugos sistemos ir kitų institucijų bei organizacijų ryšių ir informacinėmis sistemomis.

Jai taip pat būtų pavesta vykdyti kibernetines operacijas ir krašto apsaugos sistemos stacionariųjų, perdislokuojamųjų ir mobiliųjų ryšių ir informacinių sistemų bei tinklų valdymą ir kibernetinę gynybą.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras ir toliau vykdys savo funkcijas Lietuvos kibernetinėje erdvėje, pažymima antradienį išplatintame pranešime.

„Vienas iš pirmų praktinių žingsnių kuriant Kibernetinės gynybos valdybą – restruktūrizuoti Informacinių technologijų tarnybą“, – teigiame ministerijos pranešime.

„Tokio pokyčio tikslas – konsoliduoti krašto apsaugos sistemos pajėgumus perkeliant daugumą šios tarnybos resursų ir funkcijų Lietuvos kariuomenės Kibernetinės gynybos valdybai, o likusias funkcijas perduoti Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui ir Kertiniam valstybės telekomunikacijų centrui“, – pridūrė KAM.

Informacinių technologijų tarnyba šiuo metu įgyvendina krašto apsaugos sistemų ryšių ir informacinių sistemų politiką, nacionalinio saugumo ir gynybos interesams naudojamų ryšių sistemų plėtojimo ir saugumo politiką. Ji taip pat atsakinga ir už valstybės įslaptintos informacijos apsaugos politiką įslaptintos informacijos ryšių ir informacinių sistemų srityje.

Įkūrus Lietuvos kariuomenės Kibernetinės gynybos valdybą, ją sudarytų valdybos štabas, Lietuvos didžiojo etmono Kristupo Radvilos Perkūno ryšių ir informacinių sistemų batalionas ir restruktūrizuota Lietuvos kariuomenės Kibernetinės gynybos valdybos Informacinių technologijų tarnyba tik su kariuomenei būdingomis funkcijomis.