"Mes šiandien laikome tą klausimą atviru. Mes svarstytume tokią galimybę", - BNS sakė VNDPS lyderė Seimo narė Kazimira Prunskienė, paklausta, ar dalyvautų koalicijoje su Darbo partija.

Apklausų duomenimis, pernai rudenį įkurta milijonieriaus Seimo nario Viktoro Uspaskicho vadovaujama Darbo partija gali laimėti daugiausia vietų Seime šiemet spalį.

Spaudos konferencijoje pirmadienį VNDPS lyderė teigė, jog partija sieks dalyvauti formuojant Vyriausybę.

K.Prunskienė spaudos konferencijoje prognozavo, jog bendradarbiavimo su populistine vadinama Darbo partija po rinkimų neatsisakys tiek kairieji, tiek ir dešinieji.

Vienos Darbo partijos dominavimas Seime, VNDPS lyderės nuomone, sukeltų problemų.

"Naujų, valdžia neišbandytų, žmonių dominavimas gali sukelti naujų problemų, ypač, kai pagrindinis motyvas yra pasidalinti valdžia", - BNS sakė K.Prunskienė.

Pasak jos, liberalcentristų sprendimas pirmuoju tarp kandidatų įrašyti buvusį vyriausiąjį euroderybininką Petrą Auštrevičių, antruoju - partijos lyderį Artūrą Zuoką ir šio pasiryžimas konkuruoti Kėdainių apygardoje su V. Uspaskichu atrodo savitai.

"Tai truputį primena gražuolių konkursą - nors iš anksto aišku, kas laimės, tame kontekste gali būti ryškūs viešieji ryšiai, - kalbėjo K. Prunskienė. - Man atrodo, kad taip norima gauti tokį patį efektą, kaip per Prezidento rinkimus. Iš pradžių išraiškingai koneveikiamas V. Uspaskichas, baiminamasi dėl jo galimybių gauti daug vietų, ir tuo pačiu ruošiama dirva Vyriausybei suformuoti. Nesibodės, esu visiškai įsitikinusi, V. Uspaskicho laimėjimu, kad būtų suformuota dviejų-trijų partijų koalicija".

Parlamentarė teigė neturinti pagrindo tvirtinti, kad tokios pačios mintys sukasi socialdemokratų ir socialliberalų lyderių Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko bei Seimo Pirmininko Artūro Paulausko galvose. "Bet neatmetu galimybės, kad, kaip dažnai atsitinka politikoje, prireikus dalytis valdžia, bus praryta karti piliulė. Šiandien arčiausiai tokio reiškinio yra būtent dešinieji", - pabrėžė VNDS vadovė.

"Pamatysime, kaip keisis požiūris į V. Uspaskichą, kaip savo laiku keitėsi požiūris į A. Paulauską ar A. Brazauską", - įspėjo parlamentarė.

K.Prunskienė spaudos konferencijos metu žurnalistams teigė, kad prieš “pusantros savaitės” jos partija buvo kviečiama prisidėti prie dabartinės socialdemokratų ir socialliberalų sudarytos Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicijos "Už darbą Lietuvai".

Pasak VNDPS lyderės, VNDPS sąjungos nariai jungtis su valdančiosiomis partijomis nesutiko todėl, kad tokiu atveju būtų “dezintegruoti” partijos rinkėjai bei nebūtų galimybių nuosekliai tęsti partijos politinę programą.

VNDPS sąjunga į Seimą bandys papulti su visuomenėje pelniusių autoritetą, tačiau nepartinių asmenų būriu. Didelę dalį specialiai rinkimams sudaromo sąrašo vietų nepartiniams atiduosianti sąjungos pirmininkė Kazimira Prunskienė teigia, kad jai, renkantis koalicijos partnerius, “formalioji priklausomybė” konkrečioms partijoms yra nesvarbi.

Į VNDP sąjungos inicijuojamą “Kazimiros Prunskienės visuomenės lyderių koaliciją” kviečiami įvairių sektorių specialistai, nepriklausantys partijai. Pasak K. Prunskienės, pusę pirmųjų koalicijos sąrašo dešimtukų vietų ketinama atiduoti partijai nepriklausantiems ”įvairių sektorių autoritetams”.

K.Prunskienės nuomone, būtent tokia kuriamos koalicijos sudėtis leis tinkamiausiai atstovauti Seime įvairių bendruomenių interesus. VNDP sąjungos valdybos pirmininkas Kazys Savickis teigė, kad į koalicijos sudėtį bus įtraukti švietimo, verslo, Žemės ūkio rūmų, kaimo, neįgaliųjų bendruomenių atstovai.

Sąrašą pradeda K. Prunskienės, buvusio Lietuvos krikščionių demokratų vadovo Seimo nario Kazio Bobelio ir Žemės ūkio rūmų pirmininko Jono Ramono pavardės.

Toliau rikiuojasi Kauno regiono smulkaus verslo asociacijos valdybos narė Laima Mogenienė, rėmusi nušalintąjį Prezidentą Rolandą Paksą, nepartinis Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė, ekonomistas Vytas Navickas, Pienininkų asociacijos prezidentas Bronius Markauskas, Klaipėdos verslininkė Aldona Staponkienė, Vilniaus pedagoginio universiteto rektorius, akademikas Algirdas Gaižutis, Seimo narys Viktoras Rinkevičius.

Į sąrašą penktajame dešimtuke įtraukta buvusi liberaldemokratė ir per apkaltą nuo prezidento pareigų nušalinto Rolando Pakso buvusi patarėja Vitalė Vinickienė.

Rinkimuose nedalyvaus vienas VNDP lyderių, buvęs Lietuvos valstiečių partijos pirmininkas parlamentarams Vaclovas Karbauskis, bet jis vadovauja partijos rinkimų štabui.

Tiksli VNDP sąjungos rinkimams sudaromo šąrašo sudėtis paaiškės po rugsėjo 3-ią įvyksiančio partijos tarybos posėdžio.